Sídlo kraje, fakultní nemocnice nebo dětský domov. Prezidentský pár dorazil na první oficiální návštěvu regionu

6. 12. 2023

Prezident republiky Petr Pavel a první dáma Eva Pavlová přijeli v úterý 5. prosince na oficiální pracovní návštěvu do Královéhradeckého kraje. V krajském sídle prezidentský pár přivítal hejtman Martin Červíček. Celkem dvoudenní návštěva začala ve Fakultní nemocnici Hradec Králové. Během prvního dne prezident republiky v doprovodu hejtmana zavítal i na další místa regionu.

do textu 1
Manželka hejtmana Henrieta Červíčková, hejtman Martin Červíček, prezident republiky Petr Pavel a jeho žena paní Eva Pavlová

Prezidentský pár zahájil dvoudenní návštěvu kraje v Dětské klinice Fakultní nemocnice Hradec Králové a poté se přesunul do sídla Královéhradeckého kraje. Těžištěm programu se stalo setkání s vedením kraje, zástupci krajské samosprávy, integrovaného záchranného systému a starosty obcí a měst regionu.

do textu 2
Prezidentský pár v Dětské klinice Fakultní nemocnice Hradec Králové

Prezident republiky ocenil, že kraj nečeká na to, co stát a vláda připraví, ale sám rovnou hledá řešení. „To si myslím, že je naprosto zásadní, protože bez takto aktivního přístupu se určitě dál neposuneme i v takových věcech, které jsou a budou velice citlivé, jako je například rozpočtové určení daní," uvedl prezident. Dále vyzdvihl péči o krajskou dopravní infrastrukturu, rozvoj krajského zdravotnictví či účast kraje na podpoře sociální péče.

do textu 3
Hejtman Martin Červíček a prezident republiky na tiskové konferenci v sídle kraje

Po tiskovém brífinku v sídle kraje prezidenta republiky s hejtmanem Martinem Červíčkem se delegace přesunula na prohlídky úspěšných hodinářských manufaktur Elton a Bohematic v Novém Městě nad Metují.

do textu 4
Hlava státu na prohlídce v hodinářské manufaktuře Elton v Novém Městě nad Metují

Pracovní cesta prezidentského páru dále pokračovala za dětmi do dětského domova v Sedloňově na mikulášskou nadílku. Prezident republiky následně zamířil do Vojenského geografického a hydrometeorologického úřadu v Dobrušce a paní Eva Pavlová navštívila mobilní hospic Oblastní charity Červený Kostelec. V tamním divadle J. K. Tyla se následně uskutečnila debata prezidenta republiky s občany, která byla vyvrcholením programu prvního dne prezidentské návštěvy v Královéhradeckém kraji.

do textu 5
Dětský domov v Sedloňově a mikulášská nadílka

Fotogalerie