Provoz budov krajských škol je stále úspornější

26. 3. 2021

Královéhradecký kraj připravuje další projekty, které řeší úsporná opatření v budovách svých škol. Ve spolupráci s Centrem investic, rozvoje a inovací (CIRI) a školami žádá o dotaci ve výši 59,8 milionu korun z Operačního programu životního prostředí (OPŽP). Finanční prostředky použije na zateplení budov a pořízení rekuperací. Celková hodnota projektů na stavební práce v sedmi krajských školách je více jak 105 milionů korun.

Do další výzvy jsme předložili sedm projektů s celkovými náklady 105 milionů korun a požadovanou výší dotace 59,8 milionu korun. Předpokládáme, že rozhodnutí o poskytnutí dotace budeme mít koncem léta a samotnou realizaci stavebních prací plánujeme v roce 2022,“ sdělil první náměstek hejtmana Pavel Bulíček odpovědný za oblast inovací, investic a informačních technologií.

Mezi projekty předložené do 146. výzvy OPŽP zaměřené na instalaci rekuperací patří speciální škola Štefánikova v Hradci Králové, hradecká střední škola hudebních nástrojů, SOŠ a SOU Hradec Králové a hlavní budova hradecké stavební průmyslové školy. Výměna oken a zateplení cukrářských dílen je v plánu na gastronomické škole v Nové Pace a novobydžovském gymnáziu. Výše dotace na zateplení činí zhruba 40 %, na rekuperaci 70 %. Zbylé finance pokryje kraj ze svého rozpočtu. Administraci zajišťuje krajské CIRI.

Královéhradecký kraj každoročně připravuje projekty na zlepšení energetické náročnosti budov škol, které patří do krajského majetku. Ty, které podal do výzvy v loňském roce, již mají rozhodnutí o poskytnutí dotace a jejich samotnou realizaci kraj plánuje mezi roky 2021 a 2022.

Jedná se o projekty celkem za 230 milionů korun, na které jsme získali dotaci 80 milionů korun. Většina projektů začne v květnu a červnu,“ doplnil náměstek Bulíček. Snížení energetické náročnosti školních budov kraj zajistí například v jaroměřské řemeslné škole, SPŠ Trutnov a pracovišti v Mladých Bukách, na trutnovském gymnáziu nebo v domově mládeže při trutnovské lesnické škole. Zateplení se dočká i sportovní hala hradecké stavební průmyslové školy.