Problém kraje není absence práce, ale struktura nezaměstnaných. Pomůže Pakt zaměstnanosti Královéhradeckého kraje

24. 6. 2016

Řešení problémů trhu práce, otázky poptávky a nabídky nebo zaměstnávání absolventů škol. Takový je výběr cílů Paktu zaměstnanosti Královéhradeckého kraje, ke kterému se dnes připojí Královéhradecký kraj spolu s dalšími subjekty, které mají na problematiku zaměstnanosti vliv. Primárním účelem tohoto paktu není paradoxně řešení celkové nezaměstnanosti, ta se nyní pohybuje na historických minimech.

Problém kraje není absence práce, ale struktura nezaměstnaných. Pomůže Pakt zaměstnanosti Královéhradeckého kraje

„Královéhradecký kraj nemá primárně problém s nezaměstnaností jako takovou, ale v rámci aktivit paktu se chceme zaměřit spíše na strukturu nezaměstnaných,“ uvedl královéhradecký hejtman Lubomír Franc. Podle něj by mohl kraj díky práci se subjekty v rámci paktu lépe přizpůsobovat nabídku nabízených oborů v krajských školách. „Na základě dat budeme moci předvídat budoucí vývoj na trhu práce a sledovat jím požadované obory. Podle toho pak můžeme ladit strukturu škol a oborů zejména na úrovni středního školství. Chceme tak lépe cílit zejména na žáky a studenty a jejich správnou volbu povolání,“ dodal hejtman.

Nezaměstnanost v Královéhradeckém kraji dosáhla v květnu úrovně 3,9 %, přičemž na Rychnovsku činí dokonce 1,9%. To je historicky nejnižší míra nezaměstnanosti a zároveň je to aktuálně nejnižší míra nezaměstnanosti v rámci České republiky a současně i Evropské unie. Úřad práce tak nevidí jako hlavní problém právě míru nezaměstnanosti. „Problémem trhu práce v Královéhradeckém kraji je aktuálně nesoulad nabídky a poptávky, nedostatek kvalifikované pracovní síly zejména v technických profesích, regionální rozdíly a také existence sociálně vyloučených lokalit. A právě toto jsou problémy, které nelze řešit izolovaně, čemuž by měl pakt pomoci,“ uvedl Martin Horák, ředitel krajské pobočky Úřadu práce, který je jeden z partnerů dohody.

Podobnou iniciativu vítá i Krajská hospodářská komora Královéhradeckého kraje. „Firmám v našem regionu se v tomto období daří, ale jejich další rozvoj brzdí nedostatek potencionálních zaměstnanců na trhu práce. Věříme, že prostřednictvím Paktu zaměstnanosti Královéhradeckého kraje a spoluprací všech signatářů se podaří firmám v kraji s tímto problémem pomoci,“ doplnil ředitel Krajské hospodářské komory Královéhradeckého kraje Radek Zelenka.

Pakt zaměstnanosti Královéhradeckého kraje bude smluvně uzavřené partnerství, které se stane platformou pro spolupráci a propojení politik a strategických aktivit v oblasti trhu práce a zaměstnanosti s rozvojem ekonomiky a konkurenceschopnosti Královéhradeckého kraje.

Nositelem paktu zaměstnanosti je Královéhradecký kraj. Dalšími partnery jsou:

• Úřad práce ČR

• Krajská hospodářská komora Královéhradeckého kraje

• Regionální rada Českomoravské konfederace odborových svazů v Královéhradeckém kraji

• Svaz průmyslu a dopravy České republiky

• Statutární město Hradec Králové

• Centrum investic, rozvoje a inovací

Jednou z prvních aktivit Paktu zaměstnanosti KHK by měla být realizace projektu „Zaměstnaný absolvent“, který se zaměří na absolventy do 25 let. Formou stáží pro studenty posledních ročníků nebo semestru a pro absolventy v evidenci Úřadu práce budou poskytovány krátkodobé pracovní příležitosti ve firmách. Díky tomuto programu si čerství absolventi osvojí pracovní návyky a získají potřebné zkušenosti. Součástí aktivit projektu budou také informační akce pro studenty z cílové skupiny a předvstupní vzdělávání a pohovory.