Přihlašování do projektu Obědy do škol končí 15. března

5. 3. 2021

Královéhradecký kraj se zapojuje do projektu Obědy do škol, který vyhlásilo ministerstvo práce a sociálních věcí 1. března. Jedná se o již 7. výzvu pro podávání žádostí v Operačním programu potravinové a materiální pomoci. Školy se do projektu pro příští školní rok mohou přihlásit do 15. března. Smyslem projektu je potravinová pomoc dětem v podobě proplácení obědů ve školní jídelně. Projekt se vztahuje i na děti v mateřských školách.

„Projekt výrazně pomáhá dětem rodičů, kteří se ocitli, často ne vlastní vinou, ve hmotné nouzi. Zajistit dětem kvalitní a pravidelné stravování je jednou ze základních povinností každé civilizované společnosti. Jsem rád, že tento projekt zajistí přímou podporu dětí, které dostanou a sní oběd přímo ve škole. Nejedná se tedy o finanční podporu rodin, ale peníze na obědy dětí jdou přímo stravovacím zařízením,“ říká náměstek hejtmana Arnošt Štěpánek odpovědný za oblast školství. Zajištění pravidelné kvalitní stravy ve školních jídelnách mimo jiné dětem pomáhá s osvojením pravidel správného stolování a má také pozitivní vliv na docházku dětí a na jejich prospěch.

Projekt Obědy do škol nabízí pomoc formou bezplatného stravování ve školních jídelnách a mateřských školách dětem ve věku 3 až 15 let, jejichž zákonní zástupci pobírají dávky v hmotné nouzi, a kryje náklady na stravné v plné výši tak, jak by je platili rodiče dětí. V základních školách je to jeden oběd na dítě na den a v mateřských školách je to celodenní stravné, tedy jeden oběd a dvě svačiny na dítě na den. O pomoci se okolí dítěte nic nedozví.

Školy v tomto projektu nejsou samostatnými žadateli o dotaci, ale jsou partnery žadatele, a to kraje, což jim značně zlehčuje administrativu. Škola nevyplňuje žádnou projektovou žádost ani závěrečnou zprávu, pouze sleduje docházku zapojených dětí a počet jimi odebraných obědů. Pokud se škola rozhodne do projektu zapojit, stačí pouze odhadnout počet dětí. Seznam dětí, které skutečně nárok mají a budou od příštího školního roku odebírat obědy z projektu, školám zašle prostřednictvím Královéhradeckého kraje Úřad práce České republiky.

V Královéhradeckém kraji je více než 2 900 dětí, které žijí v rodinách s nárokem na dávky v hmotné nouzi. Právě jim je určen tento projekt. V letošním školním roce se díky tomuto projektu v našem kraji stravuje téměř 600 dětí.

Obědy financuje Fond evropské pomoci nejchudším osobám (FEAD) prostřednictvím Operačního programu potravinové a materiální pomoci. V programovém období 2014–2020 může Česko pro tento účel vyčerpat až 400 milionů korun. Královéhradecký kraj se poprvé do projektu přidal ve školním roce 2017/18.

Kontaktní osoba: Ing. Lucie Feuchter, odbor regionálního rozvoje, grantů a dotací, Krajský úřad Královéhradeckého kraje; lfeuchter@kr-kralovehradecky.cz  telefon 601 375 644