Prezident Petr Pavel zavítal do Královéhradeckého kraje, vyzdvihl aktivní rozvoj regionu

7. 12. 2023

Prezident republiky Petr Pavel navštívil Královéhradecký kraj. Během dvoudenní pracovní cesty jednal nejen s vedením kraje, ale setkal se i se starosty obcí na Broumovsku a Náchodsku. Prezidentský pár navštívil mimo jiné hodinářské manufaktury v Novém Městě nad Metují, broumovský klášter či nedávno otevřené Návštěvnické centrum Krkonošského národního parku – Muzeum Krkonoš.

Prezident Petr Pavel zavítal do Královéhradeckého kraje, vyzdvihl aktivní rozvoj regionu

„Byla to perfektní pracovní návštěva. Prezident přijel do regionu se nejen podívat na zajímavosti, ale chtěl slyšet různé názory, a to nejen od představitelů samospráv, ale například i broumovských patriotů, kteří se podílejí na rozvoji našeho regionu. Jsem rád za to, že se našel dostatek času, abychom si společně promluvili o rozvoji regionu, o tom, co je pro nás důležité, jak hospodaříme, jak investujeme, jaké klíčové věci se nám povedly a jaké máme v plánu. Bavili jsme se o celé škále různých oblastí – od dopravní infrastruktury, přes zdravotnictví po sociální věci a školství. Byly to zcela konkrétní věci a na spoustě z nic jsme se shodli, jak je systémově řešit na úrovni celé republiky. Jsem přesvědčen o tom, že prezident si od nás odnáší dojem, že nejsme region, který nechce na nic čekat a rozvíjí se z prostředků, které má k dispozici, a využívá pro to synergie různých zdrojů – ať už jsou to evropské fondy, krajské peníze či rozpočty samotných obcí. Věřím, že jsme prezidentovi dali dobrý náhled na to, jak se nám tu žije a jak se máme,“ shrnul prezidentskou návštěvu po Královéhradeckém kraj hejtman Martin Červíček.

Petr Pavel s manželkou Evou začal svou pracovní cestu po Královéhradeckém kraji v úterý ráno v Dětské klinice Fakultní Nemocnice Hradec Králové. Lékaři jim představili perinatologické oddělení, kde pečují o nedonošené novorozence. Prezidentský pár se poté přesunul do sídla Královéhradeckého kraje, kde jej uvítal hejtman Martin Červíček a společně jednali s radou kraje či předsedy zastupitelských klubů.

Kraj, který se rozvíjí

Prezident Pavel během následující tiskové konference vyzdvihl krajskou péči o dopravní infrastrukturu, rozvoj zdravotnictví v regionu či účast kraje na podpoře sociální péče. Královéhradecký kraj se podle něj potýká s problémy jako ostatní kraje, například s dostupností primární zdravotní péče v některých odlehlých částech, se stárnutím populace nebo s odlivem lidí.

Sympatické podle prezidenta je, že podobně jako například v Jihočeském kraji Královéhradecký kraj nečeká na to, co stát a vláda připraví, ale sám hledá řešení.

„To si myslím, že je naprosto zásadní, protože bez takto aktivního přístupu se určitě dál neposuneme i v takových věcech, které jsou a budou velice citlivé, jako je například rozpočtové určení daní,“ řekl prezident.

Prohlédněte si fotky z prvního dne návštěvy prezidentského páru v Královéhradeckého kraji 

Také kvalita školství nebo zdravotnictví podle Pavla nesouvisí pouze s objemem peněz, které do systému natečou, ale s efektivní organizací. S tou podle prezidenta souvisí citlivá témata, která se budou muset dříve nebo později otevřít, jako jsou počet škol, poměr žáků ve vztahu k učitelům, ale i počet zdravotnických zařízení, lůžek či lékařů v přepočtu na počet občanů, systém vzdělávání, podmínky pro splnění lékařské praxe a další zatěžující administrativa.

Za hodinkami do Nového Města nad Metují

Prezident Petr Pavel zavítal do Královéhradeckého kraje, vyzdvihl aktivní rozvoj regionu

Z Hradce Králové zamířila prezidentská delegace do Nového Města nad Metují, kde se nacházejí dvě významné hodinářské manufaktury. Prezidentskou delegaci zde doprovodil i náměstek hejtmana Pavel Bulíček. Společnost Elton hodinářská pokračuje ve výrobě slavných hodinek Prim a Bohematic prodává své malosériové chronometry pod značkou Robot. Odtud přejel prezidentský pár do dětského domova v Sedloňově, kde se v doprovodu krajského náměstka pro školství Arnošta Štěpánka zúčastnil tamní mikulášské nadílky.

Zatímco Petr Pavel poté pokračoval do Dobrušky, kde se seznámil s činností Vojenského geografického a hydrometeorologického úřadu zajišťující pro Armádu ČR přesné mapy a předpovědi počasí, jeho manželka Eva odjela do Červeného Kostelce, kde jí zástupci Oblastní charity Červený Kostelec představili služby denního stacionáře a mobilního hospice, který pomáhá umírajícím v jejich vlastních domovech, a to na území od polských hranic po Jaroměř.

První den zakončil prezident svoji cestu po kraji debatou s občany v plně obsazeném červenokosteleckém divadle.

Procházka zasněženým Broumovskem

Prezident Petr Pavel zavítal do Královéhradeckého kraje, vyzdvihl aktivní rozvoj regionu

Druhý den ráno hlava státu nejprve navštívila broumovský klášter. Zde se k delegaci připojila i náměstkyně Martina Berdychová, a poté se setkala s místními patrioty, kteří seznámili prezidenta s projekty, jež vracejí život do města a celého okolí. Jejich snaha vyústila ve fenomenální úspěch v podobě postupu do samotného finále kandidatury na Evropské hlavní město kultury 2028.

Na broumovském náměstí se už v té době shromáždily stovky příznivců, kteří hlavu státu přivítali. Petr Pavel se poté sešel na pracovním obědě v Meziměstí se starosty obcí a měst regionu, se kterými jednal nejen o potenciálu celého Broumovska.

Podívejte se na fotoreportáž z druhého dne prezidentské návštěvy

Zpestřením programu druhého dne návštěvy prezidenta v regionu byla procházka zasněženými Broumovskými stěnami v okolí chaty Hvězda.

Osvěženi výšlapem do zasněžené krajiny pak zamířila delegace do Vrchlabí, do nedávno otevřeného Návštěvnického centra Krkonošského národního parku – Muzea Krkonoš. Petr Pavel si nejprve prohlédl moderní expozic, která návštěvníkům představuje příběh Krkonoš, a to s ohledem na jedinečnou přírodu i ve vztahu k soužití přírody a člověka. Podle prezidentových slov je muzeum velice zdařilé.

Prezident Petr Pavel zavítal do Královéhradeckého kraje, vyzdvihl aktivní rozvoj regionu

Na prohlídku přímo navázala debata se starosty obcí v Krkonošském národním parku a závěrečná tisková konference, kde prezident shrnul dvoudenní pracovní cestu po regionu.