Poznejte české železniční tratě z jiné perspektivy. Nově i v Královéhradeckém kraji

23. 2. 2024

Nejen pro fanoušky železnice připravují České dráhy projekt Pohled z vlaku, který nabízí videa z různých železničních tratí v České republice. Digitální platformu podporuje také Královéhradecký kraj, v němž se nachází nově „zfilmované“ tři železniční tratě mezi Trutnovem a Teplicemi nad Metují, mezi Doudlebami nad Orlicí a Rokytnicí v Orlických horách či mezi Náchodem a Teplicemi nad Metují.

Česká republika má jednu z nejhustších železničních sítí v Evropě, a cestování vlakem je proto pro náš region klíčovou formou dopravy, kterou chceme rozvíjet a podporovat. Projekt Pohled z vlaku není určen jen pro železniční nadšence a fajnšmekry, ale pro všechny, kdo si chtějí prohlédnout trasu doslova z jiné perspektivy a třeba napříště namísto automobilu raději vyrazí na cestu vlakem,“ vyzdvihl hejtman Martin Červíček.

Videa v rámci Pohled z vlaku jsou pořízena z několika kamer na vlacích Českých drah a ukazují zajímavé pohledy na krajinu, zastávky, návěsti a další detaily. Součástí je také interaktivní mapa, zajímavosti dané tratě i komentář strojvedoucího nebo tipy na výlety.

V projektu Pohled z vlaku nově naleznete i vybrané tratě v Královéhradeckém kraji:

  • Trutnov hlavní nádraží – Teplice nad Metují
  • Doudleby nad Orlicí – Rokytnice v Orlických horách
  • Náchod – Teplice nad Metují
Na projektu spolupracují České dráhy s agenturou Dialog Media. Cílem projektu je ukázat krásu a rozmanitost české železniční sítě, podpořit cestování vlakem a zvýšit povědomí o železniční dopravě.

Pohled z vlaku získal v roce 2021 ocenění za Nejsledovanější digitální projekt v dopravě. V roce 2023 projekt obdržel další ocenění cenu Silver Creator Award od společnosti YouTube.