Osobnosti kraje se opět dočkaly ocenění

8. 5. 2015

Již tradičně se 8. květen slaví v sídle Krajského úřadu na Pivovarském náměstí v Hradci Králové jako Den kraje. Ani při letošním kulatém výročí konce druhé světové války tomu nebylo jinak. Oceněni nebyli jen příslušníci složek Integrovaného záchranného systému. Pamětní medaili hejtmana převzaly z jeho rukou vynikající osobnosti z nejrůznějších sfér veřejného života.

Osobnosti kraje se opět dočkaly ocenění

Akce začala dnes v deset hodin dopoledne slavnostním nástupem za zvuku husitského chorálu v podání Koletovy hornické hudby ze Rtyně v Podkrkonoší. Předávání ocenění se vedle hejtmana zúčastnili ředitelé všech tří základních složek IZS.

Udílení pamětních medailí je způsob, jak může kraj alespoň symbolicky ocenit lidi z různých oblastí, kteří svou poctivou prací nebo zcela nezištnou činností přispívají k tomu, že se v našem kraji občanům dobře žije, cítí se zde v bezpečí a mají možnost seberealizace. Každoroční nominace jistě nemohou zahrnout vše pozitivní, co bylo vykonáno, nicméně se snažíme, aby výběr oceněných měl co nejširší záběr. Mezi držiteli pamětní medaile tak najdeme lékaře, učitele, bojovníky za svobodu a demokracii, sociální pracovníky stejně jako třeba studenty, umělce nebo sportovce,“ řekl hejtman Lubomír Franc.

Jeho slova dokládá výčet oceněných, mezi kterými je Jan Rybář zČeského svazu Pomocných technických praporů, Ladislav Havrišák, Michal Hlavička a Jaromír Mareček zČeského svazu bojovníků za svobodu, Jan Plovajko a Edvard Zirnzák zČeskoslovenské obce legionářské, farmakolog Jaroslav Květina, mikrobiolog Josef Scharfen, středoškolští pedagogové Zdeněk Polák a Helena Korejtková, studenti Jakub Dolejší a Jakub Voves, bývalý ředitel Klicperova divadla Ladislav Zeman, dirigent Jindřich Roubíček, ředitelka Domova Dolní zámek vTeplicích nad Metují Dagmar Kušlová, ředitelka společnosti SKOK do života Kateřina Drábková Bíbusová, starosta Dobrého Ladislav Michl a generální ředitel firmy Farmet Karel Žďárský, který byl vyhlášen manažerem roku 2013 vČeské republice.

Během slavnostního aktu se rozdávaly také záslužné medaile Královéhradeckého kraje a rezortní medaile Policie ČR, Hasičského záchranného sboru, Krajského sdružení hasičů a Zdravotnické záchranné služby. Tato složka dnes navíc z rukou hejtmana převzala svůj prapor. Noví příslušníci Hasičského záchranného sboru složili služební slib.

Hymnou a rozchodem však tentokrát program nekončí. Vzhledem k letošnímu patnáctému výročí od vzniku krajů se v sídle úřadu koná den otevřených dveří. Zájemci mají možnost si prohlédnout nejen zasedací sál zastupitelstva a rady, ale také pracovnu hejtmana.

V odpoledních hodinách bude na nádvoří a ve foyer probíhat Festival národů. Zájemci tak mohou ochutnávat cizokrajné kuchyně a sledovat vystoupení folklorních souborů. Svou kulturu dnes na Pivovarském náměstí představí například skupiny z Polska, Rumunska, Ruska, Ukrajiny, Itálie, Mongolska, Vietnamu, Kazachstánu, Iráku nebo Bolívie.

Pro děti je připraven skákací hrad a další atrakce. V pozdních odpoledních hodinách si na své přijdou sportovní fanoušci. Díky velkoplošné projekci mohou sledovat zápas národního hokejového týmu s Rakouskem.

FOTO: Martin Holek

Fotogalerie