Nový krajský dotační program láká filmaře k tvorbě v Královéhradeckém kraji

8. 11. 2023

Královéhradecký kraj vyhlásil nový dotační program na podporu natáčení filmů a seriálů na území regionu. Celkem šest milionů korun plánuje rozdělit mezi úspěšné žadatele z řad audiovizuálních tvůrců. Cílem je nejen propagace regionu, ale také podpora místní ekonomiky.

Nový krajský dotační program láká filmaře k tvorbě v Královéhradeckém kraji
Záběr z filmu Sarajevo 1914, který se natáčel na Velkém náměstí v Hradci Králové.

Naším cílem je, aby filmaři přesunuli alespoň část natáčení do Královéhradeckého kraje, čímž budou kraj přirozenou cestou propagovat, a navíc tím podpoříme místní firmy, u kterých si tvůrci objednají další služby pro potřeby natáčení. Aktuálně vypisovaný dotační program je prvním svého druhu v kraji. Obdobnými, úspěšnými programy jsme se inspirovali v zahraničí i některých českých regionech,“ uvedla náměstkyně pro kulturu a cestovní ruch Martina Berdychová.

Výsledkem podpořeného projektu může být celovečerní hraný nebo dokumentární film určený pro distribuci v kinech či pro vysílání v televizi, na internetu nebo na dalších platformách. Alespoň část filmu či seriálu musí tvůrci natočit v Královéhradeckém kraji.

Dotace pokryjí výdaje související s výrobou audiovizuálního díla, které příjemce vynaloží za dodávky zboží a služeb poskytovaných na území Královéhradeckého kraje, jako je například výroba kulis, kostýmů, catering, ubytování štábu, pronájmem lokací a podobně.

Žádosti do dotačního programu mohou zájemci posílat od 17. října do 20. prosince 2023 prostřednictvím datové schránky. Veškeré informace naleznou na krajském dotačním portálu http://dotace.kr-kralovehradecky.cz.

Jedná se o neinvestiční dotaci, jejíž podíl na uznatelných výdajích nesmí překročit 80 %. Rozhodnutí o přidělení dotací zveřejní kraj nejpozději do konce března 2024. Podpora se uděluje na dobu tří let, během kterých filmaři musí dílo natočit a uvést do distribuce.

Nový krajský dotační program láká filmaře k tvorbě v Královéhradeckém kraji
Více informací naleznou zájemci na webu www.filmhk.cz.

Povinnou přílohou žádosti je specifikace audiovizuálního díla, kterou je potřeba zaslat nejpozději do 1. 12. 2023 k posouzení Hradec Králové Region Film Office, filmové kanceláři založené pod Královéhradeckou krajskou centrálou cestovního ruchu.

Filmová kancelář bude pro filmaře také zdrojem informací, bude pomáhat štábům se zajištěním natáčení a usnadňovat jim práci na území kraje, jako je vyhledávání lokací či zprostředkování a koordinace jednání s místními úřady, a také bude marketingově podporovat publicitu a propagaci projektů. Více informací na www.filmhk.cz.