Návštěvnost Labské stezky byla v prvním čtvrtletí nejvyšší ve Vysoké nad Labem

5. 8. 2022

Ačkoliv návštěvnost Labské stezky letos meziročně klesla, v měsíčním srovnání stále roste. Čtyři sčítače cyklistů i pěších turistů, pořízené v rámci investic do rozvoje cyklotrasy, naměřily přes 69 tisíc průjezdů, což je ve srovnání s loňským rekordním rokem zhruba o 18 tisíc méně.

kola do textu

Labská stezka začíná v Krkonoších a Královéhradecký kraj opouští za hranicemi Hradce Králové. Systém monitoringu návštěvnosti se skládá ze čtyř sčítačů cyklistů a pěších turistů, které jsou umístěny v Kuksu, Smiřicích, Věkoších a Vysoké nad Labem. Celková návštěvnost pěších i cykloturistů čítala za první tři měsíce přes 69 tisíc průjezdů, přičemž nejvíce z nich ukazoval sčítač ve Vysoké nad Labem, nejméně pak ten v Kuksu. To je způsobeno sezónností, která v Kuksu začíná až od dubna.

Nejvíce vytěžovaný sčítač ve Vysoké nad Labem měsíčně v průměru evidoval přes osm tisíc návštěvníků s maximální denní návštěvností 1 174 osob. Naměřená data odpovídají oblíbenosti trasy pro cyklo přepravu do práce a rodinné procházky.

Celková návštěvnost pěších činila v prvních třech měsících 30 304 lidí, cyklistů poté sčítače za stejné období zaznamenaly 39 015. Ve všech měsících byla tendence návštěvnosti růstová. Největší nápor se předpokládá v období letních prázdnin, kdy se vloni návštěvnost vyšplhala až na 100 tisíc průjezdů za měsíc.

Návštěvnost Labské stezky v Q1 2022 (cyklo + pěší)

graf návštěvnosti

Ukazatele návštěvnosti

Labská stezka je součástí evropské dálkové cyklotrasy a patří mezi jednou z nejkrásnějších a nejoblíbenějších říčních stezek v Evropě. Celá mezinárodní cyklotrasa vede od pramene Labe do Hamburku. V České republice je značena jako dálková cyklotrasa č. 2. První úseky začaly na české straně vznikat v 90. letech minulého století.

Více informací o návštěvnosti zájemci najdou na webu Monitoring pěších a cyklistů na páteřních trasách.