Muzeum pátrá po materiálech o hradeckých četnících

3. 2. 2022

Muzeum východních Čech v Hradci Králové připravuje výstavu Četnické humoresky v Salonu republiky, kterou chce věnovat hradeckému četnictvu. Z tohoto důvodu se obrací na každého, v jehož příbuzenstvu se objevil příslušník československého četnictva sloužící v Hradci Králové v letech 1918 až 1945.

Četnické humoresky v Salonu republiky

Výstava plánována na říjen 2022 a odkazující na stejnojmenný seriál České televize se zakládá nejen na osudech skutečných československých četníků, ale také připomene, že se řada seriálových případů odehrála ve východních Čechách 30. let 20. století. Předlohou se totiž staly osudy četnické pátrací stanice Hradec Králové. Seriál České televize se stal fenoménem již dvou generací televizních diváků.

Návštěvník výstavy se také seznámí s fungováním a každodenností četnického sboru coby primární bezpečnostní instituce první republiky. Součástí výstavy bude několik doprovodných akcí: služební obchůzka s četníky, četnická škola, exkurze do původní budovy četnické pátrací stanice nebo konference s odbornými příspěvky v tématice četnictva.

Pracovníci muzea uvítají jakékoliv informace, osobní památky, předměty či fotografie spojené s těmito muži, s případy, které řešili a s místy, kde vykonávali svoji nelehkou službu.

Kontaktní osoby:

Mgr. Jan Hrubecký  j.hrubecky@muzeumhk.cz

tel. 731 4 562 419

Mgr. Miloš Bernart  m.bernart@muzeumhk.cz

Muzeum pátrá po materiálech o hradeckých četnících

Soubory ke stažení