Mezinárodní visegrádský fond podpořil dva projekty v Královéhradeckém kraji

15. 9. 2022

Mezinárodní visegrádský fond se stále více dostává do povědomí zájemců o navázání mezinárodní spolupráce. S jeho pomocí budou své projekty realizovat také žadatelé z Broumova a Trutnova.

„Úspěchy partnerů z našeho kraje pokračují nejen v rámci programu Interreg, ale také na platformě Visegrádské čtyřky. Podporu z Mezinárodního visegrádského fondu nyní získaly dva projekty," řekl radní Adam Valenta odpovědný za oblast regionálního rozvoje, evropských grantů a dotací.

V říjnu a listopadu letošního roku bude Vzdělávací a kulturní centrum Broumov, situované v broumovském klášteře, spolupracovat s polským městem Sokolowsko na přeshraničním visegrádském projektu „Broumov – Sokolowsko: Přeshraniční spolupráce pro kulturní rozvoj“ (obdržená dotace – 9 910 EUR, český partner byl v roli žadatele). Jde o první společný krok k vytvoření trvalého partnerství mezi těmito dvěma městy, které spojuje existence kulturního centra s progresivními snahami o rozvoj místa a celého regionu skrze kulturní dění.

Vzdělávací a kulturní centrum Broumov ve své bohaté programové nabídce podporuje mj. pořádání pravidelných hudebních vystoupení v rámci hudebního programu Artcafé, stejně tak pořádá Literární Café, jehož aktéry jsou čeští i zahraniční literární rezidenti, kteří pobývají v inspirativním prostředí broumovského kláštera a mají zde klid a prostor pro tvůrčí práci. Vzdělávací a kulturní centrum Broumov v rámci projektu tuto část svého programu nabídne nejen českým, ale také polským divákům, a to ve spolupráci s partnerem Fundacja Sztuki Współczesnej IN SITU v Sokolowsku.

„Tento startovní projekt je plánován jako krátkodobý na období října a listopadu. V rámci ArtCafé se uskuteční tři koncerty českých hudebníků a jeden koncert polských hudebníků a dále proběhnou dvě Literární Café s česko-polskými rezidenty, kteří vedle svého působení v Broumově získají možnost oslovit i posluchače v polském Sokolowsku. Na tyto akce budou vypraveny autobusy, aby měli čeští a polští diváci možnost vzájemně se setkat a seznámit se s kulturním programem v Broumově a v Sokolowsku. Na literárních besedách bude přítomen tlumočník,“ informovala za českou stranu Žaneta Vávrová, ředitelka Vzdělávacího a kulturního centra Broumov.

Plánovaný program:

Středa 5. 10., Broumov: Koncert ArtCafé – Fanfán Tulipán

Úterý 11. 10., Sokolowsko: Literární Café

Středa 19. 10., Broumov: Koncert ArtCafé – Dłonie

Středa 2. 11., Broumov: Koncert ArtCafé – Kristina Barta Quartet

Středa 16. 11., Broumov: Koncert ArtCafé – Point of Few

Úterý 22. 11., Sokolowsko: Literární Café

Česko-polský visegrádský projekt bude zakončen bilaterálním setkáním, přičemž zástupci polské strany přijedou na pozvání českého partnera do Broumova a naopak, zástupci české strany jsou zváni do Sokolowska za účelem shrnutí projektu a pokračování spolupráce skrze další možné aktivity v rámci své kulturní činnosti v regionu.

Ve zcela nové kategorii visegrádských projektů „V4 Generation Grants“, kde hlavní cílovou skupinou jsou mladí lidé ve věku od 12 do 30 let, získal podporu projekt „Zdraví a aktivní životní styl“. Žadatelem o dotaci ve výši 9 720 EUR byla Inkluzivní/integrativní státní škola č. 14 Jana Pavla II. v polské Radomi, českým partnerem je trutnovská Vyšší odborná škola zdravotnická, Střední zdravotnická škola a Obchodní akademie.

„Jak už napovídá název projektu, aktivity budou zaměřeny na zdravou výživu, duševní pohodu a fyzické i duševní zdraví. V rámci projektu zrealizujeme setkání s psychology, odborníky na výživu a fitness a sportovními trenéry. Pro studenty chystáme workshopy o zdravém životním stylu, zdravé vyvážené stravě, akce stop drogám. Mezi hlavní aktivity patří Festival zdravé výživy, Olympijské hry s partnery a studenty z partnerských škol, Mindfulness workshopy. V rámci mobilit vycestuje do partnerských škol pět až šest studentů a dva učitelé z každé školy,“ sdělila Miluše Matějcová, projektová manažerka trutnovské školy.

Zájemci o realizaci projektů v rámci Mezinárodního visegrádského fondu i dalších mezinárodních programů mohou získat potřebné informace (příprava projektů, inspirativní projekty apod.) na oddělení evropských grantů Krajského úřadu Královéhradeckého kraje (Ing. Roman Klíma - tel. 602 488 137, e-mail rklima@kr-kralovehradecky.cz).