Letošními mistry tradiční rukodělné výroby jsou krajkářka a soustružník

10. 9. 2021

Známe jména nových nositelů titulu Mistr tradiční rukodělné výroby Královéhradeckého kraje. Krajští radní udělili titul za významný přínos v oblasti tradiční lidové kultury krajkářce Lence Špetlové Máslové, jejíž práci si žádají zákazníci i v Americe, a Petru Podrábskému, který se věnuje uměleckému soustružení dřeva.

Letošními mistry tradiční rukodělné výroby jsou krajkářka a soustružník
Noví Mistři tradiční rukodělné výroby Královéhradeckého kraje Lenka Špetlová Máslová a Petr Podrábský.

„Žijeme v moderní době, ale nesmíme dopustit, aby z naší společnosti zmizely zkušenosti, postupy, dovednosti a technologie, které znali a rozvíjeli naši předci. Těší mě, že v našem regionu tradiční rukodělná řemesla nadále kvetou a jsme rádi, že jejich nositele můžeme podporovat. Tímto oceněním jim chceme poděkovat za to, že řemesla nejen udržují, ale svůj um i předávají dál,“ uvedla náměstkyně pro kulturu Martina Berdychová.

Titul Mistr tradiční rukodělné výroby Královéhradeckého kraje uděluje Rada Královéhradeckého kraje na základě doporučení odborné komise tvůrcům v oborech tradičních lidových řemesel a těm, kteří se významně zasloužili o jejich udržování, rozvoj a také předávání následovníkům.

Letošními mistry tradiční rukodělné výroby jsou krajkářka a soustružník
Ocenění krajkářce z Hostinného předal radní Adam Valenta.

Lenka Špetlová Máslová paličkované krajce podlehla už v době studia a věnuje se její výrobě už více než 26 let. Návrhy si vytváří a realizuje sama. Ve svých začátcích se věnovala hlavně klasické krajce, později začala ke tkanině přidávat polodrahokamy, chirurgickou ocel, dřevo a další materiály, a to hlavně při výrobě šperků. V posledních letech se věnuje také malbě olejovými a akrylovými barvami a celou kompozici doplňuje svoji paličkovanou krajkou.

Krajkářka z Hostinného prezentuje svoji práci nejen na tuzemských trzích, ale i v Německu a na Slovensku. Návrhy publikuje také v časopise Krajka a své znalosti a schopnosti ráda předává jako lektorka budoucím krajkářkám. Řada krajek Lenky Máslové Špetlové zdobí stěny nejen u nás, ale i v zahraničí. Zájem projevili zákazníci dokonce z Pensylvánie v USA.

Letošními mistry tradiční rukodělné výroby jsou krajkářka a soustružník
Ocenění Petr Podrábskému předala náměstkyně Martina Berdychová.

Petr Podrábský pracuje jako lékař, ale výroba soustružených předmětů je jeho dlouholetým a milovaným koníčkem. Znalosti obrábění dřeva získával nejen z domácí a zahraniční literatury, ale také na kurzech v Rakousku. Výsledkem jeho práce jsou soupravy stolních doplňků (dózy, misky), svícny různých tvarů a velikostí, figurky, stromky a další předměty, vyznačující se jednoduchými čistými liniemi a nápadem. Povrchovou úpravu výrobků provádí olivovým olejem nebo speciálním olejovým roztokem. Předměty jsou pak chráněné a lépe se zvýrazní kresba dřeva.

Výroba soustružených předmětů má velmi dlouhou tradici a tímto způsobem vznikaly spíše drobnější předměty jako talíře, misky, různé dózy a podobně. Rozkvět výroby spadá do přelomu 19. a 20. století, kdy se soustružení na vesnicích věnovaly i celé rodiny a svojí produkcí zásobovaly okolní trhy.

Předání cen oceněným mistrům se uskutečnilo 18. srpna v rámci slavnostního zahájení Mezinárodního folklórního festivalu v Červeném Kostelci. Cenu Mistr tradiční rukodělné výroby Královéhradeckého kraje udělují krajští radní od roku 2017. Tento titul nahradil původní ocenění Zlatý kolovrat.

Fotogalerie