Labyrintem světa do ráje školy. Krajské školství je o krok blíž k ráji pro tělo i duši

30. 11. 2023

Královéhradecký kraj uspořádal 28. listopadu 2023 v Hotelu Nové Adalbertinum závěrečnou konferenci projektu rozvoje vzdělávání k etické výchově, tentokrát s podtitulem Labyrintem světa do ráje školy. Akademici, pedagogové a farářka Martina Viktorie Kopecká seznámili účastníky s budováním školního wellbeingu pro učitele i žáky, odkazem Komenského tvorby do současnosti a diskutovali o rozvoji charakteru žáků či duchovním wellness.

do textu 1

„Etická výchova má obrovský potenciál formovat mravní vývoj žáků, což je pro pedagogy nemalá výzva, a to především v době ovládané sociálními médii. Věřím, že tato konference pořádaná krajem zase o trochu více přispěla k tomu, aby odkaz Komenského, hodnoty dobra a pravdy byly nedílnou součástí školství. Zároveň tuto konferenci pedagogických pracovníků vnímám jako skvělou příležitost pro vzájemné sdílení zkušeností mezi účastníky a získání nových poznatků od výjimečných řečníků,“ řekl náměstek pro oblast školství Arnošt Štěpánek.

do textu 3
Náměstek pro školství Arnošt Štěpánek a moderátor konference Jakub Novák

Téma konference přilákalo téměř 150 účastníků, kterým přednášeli tři hlavní řečníci. Významný český komeniolog a profesor z Univerzity Hradec Králové Jan Hábl, spoluzakladatel oboru etické výchovy v Královéhradeckém kraji, psycholog a pedagog Pavel Vacek a farářka Církve československé husitské Martina Viktorie Kopecká. 

Dopolední program zaměřili organizátoři na přednáškovou část. Vystoupil Pavel Vacek s příspěvkem Ano, umíme ve školách rozvíjet charakter žáků!, ve kterém zrekapituloval realizované aktivity na podporu etické výchovy v Královéhradeckém kraji za uplynulé tříleté období. Dále následovala prezentace Jana Hábla proložená audio ukázkami z díla J. A. Komenského Labyrint světa a ráj srdce. Dopolední část programu uzavřela farářka Martina Viktorie Kopecká s přednáškou Škola jako učebnice.

do textu 2
Farářka Martina Viktorie Kopecká na konferenci Labyrintem světa do ráje srdce

Odpolední část organizátoři rozdělili na akademickou a učitelskou sekci. Mezi akademiky rozpoutalo bohatou diskusi téma Výchova charakteru a wellbeing v přípravě budoucích učitelů. Učitelé se rozdělili do skupin a účastnili se workshopů pod vedením Pavla Vacka, Radky Dojčánové, Daniela Pražáka a Miroslava Beneše.

„Konference Labyrintem světa do ráje školy byla poslední velkou uskutečněnou akcí v rámci projektu Implementace Krajského akčního plánu rozvoje vzdělávání v Královéhradeckém kraji II. Účastí i obsahem se zařadila mezi velmi vydařené konference pro pedagogy, za což patří jejím organizátorům velké poděkování,“ doplnil náměstek Štěpánek.

do textu 4

Projekt Implementace Krajského akčního plánu rozvoje vzdělávání v Královéhradeckém kraji II realizoval kraj od roku 2021 do listopadu letošního roku. Za dobu jeho trvání se uskutečnily kurzy v oblastech digitálních kompetencí, formativního hodnocení, etické výchovy, manažerských dovedností a leadershipu. Také zahrnoval rozvojové semináře, supervize a workshopy zaměřené na psychohygienu. V etické výchově navázal při vzdělávání pedagogů i veřejnosti na projekt IKAP I, který kraj realizoval v letech 2018–2022.

Fotogalerie