Kriminalita v Česku klesá. Možné budoucí nebezpečí je v kyberprostoru

13. 5. 2021

V sídle Krajského úřadu Královéhradeckého kraje se konalo první jednání Komise Rady Asociace krajů České republiky pro bezpečnost. Jejím předsedou je hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček. Členové komise se zabývali také vyhodnocením epidemické situace v souvislosti s nákazou covid-19 včetně výměny zkušenosti při boji s nemocí v jednotlivých krajích či vnitřní bezpečností České republiky.

„Součástí jednání byla také zpráva za rok 2020 o aktuální situaci ve vnitřní bezpečnosti a veřejného pořádku na území České republiky. V současnosti převažuje majetková trestná činnost. Pro následující období je však zapotřebí zaměřit se na kriminalitu v kyberprostoru, která do dalších let představuje značné bezpečnostní riziko. Z celkového pohledu na vnitřní bezpečnost ale pokračuje klesající trend v počtu evidované trestné činnosti. Díky tomu se bezpečnostní složky mohly podílet na zvládnutí koronavirové pandemie, kdy byly nedílnou součástí při plnění vládních opatření,“ uvedl hejtman Martin Červíček.

V celé České republice se v loňském roce stalo 165 525 registrovaných skutků. Objasněnost na celém území dosáhla 47 procent. V Královéhradeckém kraji se stalo 5 784 registrovaných skutků. Oproti roku 2019 se jedná o pokles o téměř 19 procent. Objasněnost případů dosáhla více jak 63 procent, což znamená po Zlínském kraji a Kraji Vysočina třetí nejvyšší objasněnost v rámci celé České republiky.

Na základě získaných zkušeností při řešení koronavirové pandemie z jednotlivých regionů bude v nejbližší době nezbytná změna legislativy v krizovém řízení.

„Na příštím jednání komise budeme připravovat podklady s konkrétními změnami. Po jejich projednání s ostatními hejtmany zahájíme diskusi s příslušnými ministerstvy,“ doplnil hejtman Červíček.

Fotogalerie