Královéhradecký kraj zlepšuje spolupráci institucí při začleňování ukrajinských uprchlíků

14. 12. 2023

Královéhradecký kraj dokončuje realizaci projektu Společně pro Ukrajinu, který se zaměřil na podporu spolupráce institucí činných v integraci cizinců. Díky tomuto projektu vznikl prostor pro vzájemné předávání informací a zkušeností mezi resorty v okresech i mezi institucemi na obou stranách česko-polské hranice.

Královéhradecký kraj zlepšuje spolupráci institucí při začleňování ukrajinských uprchlíků

Spolupráce úřadů i konkrétních pracovníků v přímém kontaktu s uprchlíky a podpora těchto zaměstnanců je při integraci cizinců potřebná, protože tato problematika je velmi komplexní a náročná. Projektu se účastnilo asi 300 úředníků a sociálních pracovníků.

Krom podpory mezirezortní spolupráce na lokální úrovni splnil projekt také funkci psychologické podpory pro pracovníky v přímém kontaktu s uprchlíky. Práci s cizinci ovlivňuje stále se měnící legislativa i sociokulturní odlišnosti. Kvůli odlišným podmínkám v zemi původu mají jiné způsoby adaptace a životní strategie. Při vyřizování žádostí proto nastávají mnohdy obtížné situace a úředníci nemají v tomto případě žádnou pravidelnou psychologickou pomoc ani supervizi.

Právě pro tento účel sepsali lektoři projektu, psychologové složek integrované záchranné služby, Příručku podpory pro osoby zabývající se integrací cizinců. Tento text mimo jiné posloužil jako podklad pro intenzivní psychologický výcvik při dvoudenních setkáních účastníků projektu. Ti ocenili zejména možnost získat kvalitní a srozumitelné informace o působení stresu na lidské chování a uvědomili si nutnost dát si prostor pro odpočinek a načerpání sil.

Projekt Společně pro Ukrajinu měl dvě části. V první se uskutečnil monitoring situace v systému integrace cizinců. Během rozhovorů s pracovníky úřadů práce a dalšími úředníky, sociálními pracovníky, dobrovolníky i pedagogy byly zjišťovány překážky, které v integraci brání. Společně byly identifikovány možnosti spolupráce a podpory úředníků.

Ve druhé části projektu se v každém okrese Královéhradeckého kraje uskutečnil jednodenní workshop a návazné dvoudenní setkání, jehož se zúčastnili i zástupci polských institucí. Setkání se zúčastnili zástupci Odboru azylové a migrační politiky, VZP, ČSSZ, Úřadu práce ČR, inspektorátu práce, živnostenských úřadů, sociálních pracovníků z městských úřadů, pedagogové, zástupci ukrajinských spolků a další.

Jednodenní i dvoudenní setkání měla kladný ohlas. Účastníci ocenili mimo jiné atmosféru diskusí, kde probíhala výměna odlišných názorů ve vzájemném respektu. Diskutovaly se otázky hranic tolerance, i aktuální otázky legislativy.

Jako nejpalčivější témata k řešení se během projektu ukázaly nedostačující kontrolní mechanismy a s tím spojené nepropojené evidence jednotlivých úřadů. Problémy působí také ukrajinští zprostředkovatelé práce a „pseudoagentury“.

Dalším důležitým cílem projektu bylo podpořit spolupráci území česko-polského pohraničí. Sdílení zkušeností a porovnávání systému integrace cizinců na polské a české straně pomohlo účastníkům pochopit výhody a nevýhody obou systémů a lépe pochopit vlastní situaci.

Podpora integrace a podpora institucí v migraci je cestou, jak snížit náklady na podporu uprchlíků a umožnit jim, plně se zapojit do života a tuto podporu, která jim byla poskytnuta, vracet zpět přijímajícímu státu.

Administraci projektu Společně pro Ukrajinu, reg. č. CZ.11.4.120/0.0/0.0/22_037/0003264, zajišťovalo Centrum investic, rozvoje a inovací. Většinu financování nákladů ve výši 2,3 milionů korun uhradila dotace v rámci česko-polské příhraniční spolupráce Interreg V–A Česká republika–Polsko. Na financování se částečně podílel také krajský a státní rozpočet.