Královéhradecký kraj navštívili představitelé Zakarpatské oblastní rady

12. 2. 2024

Představitelé ukrajinské Zakarpatské oblastní rady v čele s předsedou Romanem Sarajem navštívili Královéhradecký kraj a setkali se s hejtmanem Martinem Červíčkem, prvním náměstkem Pavlem Bulíčkem a radním Adamem Valentou.

Královéhradecký kraj navštívili představitelé Zakarpatské oblastní rady

Partnerství Zakarpatské ukrajinské oblasti a Královéhradeckého kraje sahá do doby před válečným konfliktem na Ukrajině. Vedle humanitární materiální pomoci, kterou Královéhradecký kraj v minulosti partnerskému regionu poskytl, zprostředkovává možnosti sdílení zkušeností a informací v oblasti dotačních programů, investic a dalších klíčových oblastí.

Mezi největší problémy Zakarpatské ukrajinské oblasti bylo po začátku války především zabezpečení potravin, zdravotní péče a ubytování statisíců uprchlíků, kteří se do této části Ukrajiny přesunuli z válkou zasažených oblastí. Královéhradecký kraj se do pomoci partnerskému regionu na Ukrajině poprvé zapojil v březnu 2022. Tehdy poskytl humanitární pomoc čítající zdravotnický materiál zejména pro první pomoc a ošetření zraněných. Následně nakoupil také elektrospotřebiče pro uprchlíky a poskytl prostředky na nákup trvanlivých potravin.

Královéhradecký kraj navštívili představitelé Zakarpatské oblastní rady

Do této části Ukrajiny jsou od začátku války převáženi z velké části ranění vojáci do místních nemocnic. Ty jsou schopny poskytnout ošetření a následnou péči, ale jejich kapacity pro rehabilitaci nestačí. Z toho důvodu chtějí místní vystavět nové rehabilitační centrum pro válečné veterány, které bude schopné poskytnout pomoc stovkám osob denně. Kromě fyzické rehabilitace navíc centrum nabídne také dlouhodobou psychickou podporu lidem zasaženým válkou.

Setkání představitelů Královéhradeckého kraje a Zakarpatské oblastní rady tak bylo především o informování o situaci v tomto partnerském regionu na Ukrajině a o hledání možností, jak pomoci při realizaci výstavby nového rehabilitačního centra.