Královéhradecký kraj pokračuje ve spolupráci s Banskobystrickým krajem

9. 1. 2023

Hejtman Martin Červíček přijal pozvání na pracovní cestu do slovenského Banskobystrického kraje. Společně s již odcházejícím tamním hejtmanem Jánem Lunterem potvrdili nejen přátelské vztahy mezi oběma kraji, ale další pokračování rozvoje spolupráce v oblasti ekonomické, kulturní, v regionálním zemědělství, potravinářství a oblasti cestovním ruchu i s budoucím vedením kraje.

„Chtěl bych zdůraznit, že i přes nedávné a nechtěné komplikace jsem nesmírně rád, že se díky velké zkušenosti a noblese mého partnera Jána Luntera naše vzájemná spolupráce znovu nastartovala. Že pokračuje prostřednictvím setkávání různých kulturních organizací, vzájemnými návštěvami a výměnami zkušeností například mezi zemědělci, pracovníky v potravinářství, v oblasti cestovního ruchu a podobně. Pevně věřím, že se naše spolupráce mezi oběma kraji, které si jsou nesmírně blízké, bude i s novým vedením Banskobystrického kraje nadále úspěšně rozvíjet,“ řekl hejtman Martin Červíček.

Díky přítomnosti zemědělské delegace Královéhradeckého kraje na Slovensku se také uskutečnila dvě pracovní setkání s řadou témat k diskuzi nad národní zemědělskou politiku obou států, potřebných změnách vedoucích k zemědělské a potravinové bezpečnosti a konkurenceschopnosti, ale také nad ne vždy správnou evropskou dotační politikou. V diskuzi o způsobených škodách chráněným druhem živočichů, zejména medvědy a vlky, a ochranou chovatelů stád ovcí, skotu se čeští a slovenští partneři shodli – ochrana má mít svoje pravidla a regulaci, aby bylo možné zachovat i tyto formy zemědělství.

Zajímavá byla i diskuze nad hospodařením a financováním veřejných služeb, investic v energetické krizi, kdy na Slovensku oproti nám neustále čekají na opatření ze strany státu. Obě strany se však shodly, že zejména ve vztahu k průmyslu bude potřeba přijmout další potřebná opatření.

Jednání se dotkla i zkušeností z oblasti školství a sociální péče. „Pro mne byla inspirativní diskuze o zřízení takzvaných sociálních podniků, které v oblasti stavebních investic a zemědělství, kdy až do výše 20 milionů korun mohou být přednostně využity pro veřejný zájem, například jako dodavatelé zemědělských produktů do nemocnic, škol a podobně a kraj na zmíněné dodávky může ze zákona přispět dotační podporou,“ zhodnotil jednání hejtman Červíček.

Další doprovodný program nechal českou delegaci také nahlédnout do slovenské duše. Návštěva rodinné farmy zaměřené na mléčnou výrobu s ochutnávkou pomalu zrajících sýrů, pivovaru ERB, divadelního představení Sen o pralese v provedení čerstvých absolventů Janáčkovy akademie múzických umění z Brna, nebo návštěva jednoho z nejznámějších hornických měst v Evropě Banské Štiavnice a její Banky lásky, domu plného skutečné, leč nenaplněné velké lásky, silným lidským příběhem mezi Marínou a spisovatelem Andrejem Sládkovičem.

První dohoda o spolupráci Královéhradeckého kraje a Banskobystrického samosprávného kraje byla podepsána již v roce 2003 a znovuobnovena v březnu 2019. Záměrem je posílit ekonomické a kulturní vztahy obou krajů.

Fotogalerie