Královéhradecký kraj podpořil hendikepované sportovce z partnerského regionu

10. 1. 2024

Královéhradecký kraj ve spolupráci s Regionálním ukrajinským spolkem ve východních Čechách a Centrem pro integraci osob se zdravotním postižením KHK pomohl zlepšit zdravotní stav deseti zdravotně postiženým osobám – sportovcům z partnerského regionu Zakarpatské Ukrajiny ze sociálně slabších rodin, které ve své zemi nemají možnost podobnou rehabilitaci absolvovat.

Královéhradecký kraj podpořil hendikepované sportovce z partnerského regionu

Do Královéhradeckého kraje přijeli na konci minulého roku zástupci Zakarpatské federace sportu invalidů, kteří se aktivně podílí na společenském životě federace. V období války na Ukrajině se sociální systém v mnohém zhoršil a hendikepované osoby vůbec nemají šanci získat zdravotní péči, natož rehabilitaci.

„V rámci projektu Rehabilitace, výměna znalosti, vzdělávací a volnočasové aktivity zdravotně postižených občanů partnerských regionů, který v červnu loňského roku schválilo krajské zastupitelstvo, jsme připravili zajímavý doprovodný program a chtěli jsme, aby ukrajinští účastníci nejen absolvovali rehabilitační pobyt, ale aby se i seznámili s českým sociálním systémem, možnostmi podnikání a způsobem společenského života hendikepovaných osob v ČR,“ uvádí předsedkyně Regionálního ukrajinského spolku ve východních Čechách Nataliya Dotsenko a pokračuje:

„Již během lázeňského pobytu v Janských Lázních se uskutečnilo setkání se členy Centra handicapovaných lyžařů, kdy zástupci vedení centra seznámili účastníky projektu s činností tohoto spolku, zdravotními pomůckami a možnostmi lyžování pro hendikepované lyžaře. Také jsme během pobytu navštívili Klub vozíčkářů v Trutnově, kde se od předsedy klubu Jana Ročka pánové z Ukrajiny dozvěděli o tom, jak je možné organizovat volnočasové aktivity postižených a hendikepovaných osob.“

„Během celodenního setkání účastníků projektu v Centru pro integraci osob se zdravotním postižením KHK účastníci sdíleli zkušenosti a dovednosti v organizaci aktivit pro hendikepované občany. Uskutečnily se zde zajímavé společné volnočasové aktivity, jako například workshop vaření ukrajinského boršče, prohlídka našeho pracoviště, prohlídka vozů pro převoz vozíčkářů v Hradci Králové a seznámení s hrou Indoor pétanque. Velmi zaujala též naše vybavená posilovna. Atmosféra v den setkání v našem Centru byla živá a velmi rušná,“ doplňuje ředitel Centra pro integraci Jindřich Vedlich.

Ukrajinský spolek vždy byl u toho a napomáhal s tlumočením a podporou. Účastníci projektu načerpali hodně inspirací pro činnost Rehabilitačního centra v Užhorodu, které už bude brzy otevřeno pro ukrajinské hendikepované a válkou postižené občany.

Fotogalerie