Královéhradecký kraj navštívil německý velvyslanec

9. 1. 2023

Královéhradecký kraj navštívil velvyslanec Spolkové republiky Německo Christoph Israng. Po jednání s hejtmanem Martinem Červíčkem, na kterém se probíraly možnosti vzájemné spolupráce či zkušenosti se zvládáním pandemie koronaviru, navštívila delegace Galerii moderního umění v Hradci Králové.

Královéhradecký kraj navštívil německý velvyslanec

Hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček uvítal německého velvyslance Christopha Isranga. Společného jednání zúčastnili také členové Rady Královéhradeckcého kraje Martina Berdychová a Aleš Valenta a hradecký primátor Alexandr Hrabálek.

První část debaty byla věnovaná epidemické situaci a způsobech, jak obě země s pandemií koronaviru bojovaly. Martin Červíček uvedl, že Královéhradecký kraj byl jedním z nejvíce zasažených regionů v zemi a v současnosti naopak patří k těm nejvíce proočkovaným. Zimní nápor nemocných vyžadujících hospitalizaci se podařilo zvládnout díky skvělému a profesionálnímu personálu v nemocnicích v regionu.

„Jsem na naše zdravotníky pyšný. Pravidelně jsem se informoval o jejich práci a věřil jsem v jejich zkušenosti a vůli zachraňovat lidské životy. Děkuji také Spolkové republice Německo za nabídku pomoci, když už kapacity českých nemocnic nestačily,“ uvedl hejtman Martin Červíček.

Další část jednání byla věnovaná budoucnosti, kdy již bude možné opět cestovat přes hranice bez nutnosti testování či očkování. Královéhradecký kraj je otevřený německým turistům a nabízí jim nejen skvělé podmínky pro lyžování na sjezdovkách v Krkonoších a Orlických horách, ale obě pohoří v regionu lze využít pro turistiku celoročně.

Náměstkyně pro kulturu Martina Berdychová velvyslanci představila krajské investice do kultury a nejvýznamnější památky a turistické cíle v kraji, mezi nimiž nechyběl klášter v Broumově, zoo ve Dvoře Králové či pevnost Josefov.

Radní Adam Valenta následně popsal významné projekty, které spadají do jeho gesce regionálního rozvoje. Zmínil především postupné budování cyklotras napříč celým regionem a plánované postupné protažení trasy pro cyklisty až na hranice republiky v Krkonoších. Odtud by se pohodlně a bezpečně dostali napříč krajem až do Hradce Králové a dál na jih. Představil také krajskou podporu malých a středních podnikatelů a sborů dobrovolných hasičů v obcích.

Po jednání na hejtmanství navštívil velvyslanec Galerii moderního umění, která v uplynulých měsících výrazně investovala do nákupu nové sbírky umění a v jejíž expozici je možné najít mnoho autorů buď německé národnosti, nebo v Německu působících.

Fotogalerie