Královéhradecký kraj navštívil ministr vnitra Vít Rakušan

21. 3. 2022

Královéhradecký kraj v pátek 18. března navštívil ministr vnitra Vít Rakušan. Návštěvu regionu zahájil v Třebechovicích pod Orebem, kde ho přivítal starosta města Roman Drašnar společně s hejtmanem Martinem Červíčkem. Odpoledne pak první místopředseda vlády zavítal do Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině.

Královéhradecký kraj navštívil ministr vnitra Vít Rakušan

Dnešní návštěvu ministra vnitra v našem kraji jsem využil k tomu, abych s ním projednal spolupráci bezpečnostních sborů a samospráv, ale i další otázky v souvislosti s řešením uprchlické vlny, a to s ohledem na zcela konkrétní body ve vztahu k našemu kraji. A myslím, že i vzhledem k mým předchozím zkušenostem ministr projevil zájem nadále společně bezpečnostní problematiku konzultovat,“ uvedl po jednání hejtman Martin Červíček.

Oba se následně zúčastnili pracovní porady se starostou a dalšími zástupci města za přítomnosti generálního ředitele Hasičského záchranného sboru ČR Vladimíra Vlčka a náměstka policejního prezidenta Martina Vondráška.

Všichni zmínění poté zamířili na slavnostní otevření nové třebechovické požární stanice. Ta vznikla na místně bývalé továrny a nyní slouží místnímu sboru dobrovolných hasičů.

Královéhradecký kraj navštívil ministr vnitra Vít Rakušan

Třetí týden provozu KACPU

Odpoledne ministr v doprovodu hejtmana navštívil Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU). To začalo fungovat v hradeckém Kongresovém centru Aldis na začátku března a za tuto dobu dokázalo odbavit téměř osm tisíc uprchlíků z Ukrajiny.

Královéhradecký kraj navštívil ministr vnitra Vít Rakušan

Obrovské poděkování patří všem, kteří se denně podílí na provozu našeho krajského asistenčního centra. Centrum funguje bezchybně právě díky hasičům, policistům, pracovníkům Odboru azylové a migrační politiky, úřadu práce, Všeobecné zdravotní pojišťovny, ale i dobrovolníkům hradecké charity či krajského úřadu,“ uvedl hejtman.

V regionu se nyní usilovně hledá co největší počet míst pro ubytování uprchlíků. Zapojen je kraj a jeho organizace, města a obce, neziskové a další organizace, ale také jednotlivci a rodiny, které lidem utíkajícím před válkou nabídli útočiště ve svých bytech a dalších nemovitostech.

Všem zmíněným patří velké poděkování, protože právě díky nim Královéhradecký kraj dokázal vstřebat všech osm tisíc příchozích uprchlíků a nebylo zatím nutné přistoupit k nouzovému ubytování v tělocvičnách, případně k využívání komerčních kapacit ubytování.

Královéhradecký kraj navštívil ministr vnitra Vít Rakušan