Královéhradecký kraj je bezpečný region, shodla se bezpečnostní rada kraje. Bilancovala nad uplynulým rokem

5. 3. 2024

Poprvé v roce 2024 zasedala Bezpečnostní rada Královéhradeckého kraje. Pravidelné jednání svolal hejtman Martin Červíček, který s řediteli složek integrovaného záchranného systému či řediteli hradecké fakultní nemocnice a krajské hygienické stanice diskutoval témata bezpečnosti v regionu a společně se také ohlédli za rokem 2023.

Královéhradecký kraj je bezpečný region, shodla se bezpečnostní rada kraje. Bilancovala nad uplynulým rokem

Uplynulý rok byl z pohledu Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje (v porovnání s předchozími roky poznamenaných celosvětovou pandemií a uprchlickou krizí) standardní, přestože zaznamenali největší počet výjezdů k událostem za poslední dekádu. Konkrétně se toto číslo zastavilo na 8 442, což je o 337 více než v roce 2022.

Mezi největší požáry v roce 2023 krajští hasiči řadí lednový požár odchovny skotu ve Zlaté Olešnici na Trutnovsku, při kterém zahynulo 150 jalovic. Škoda na majetku se tehdy vyšplhala na 10 milionů korun, přičemž devět zasahujících jednotek požární ochrany zachránilo majetek za dalších pět milionů.

Hasiči v uplynulém roce zasahovali také při výskytu ptačí chřipky v chovu kachen v Dobřenicích na Hradecku, kde sedm desítek profesionálních hasičů pomáhalo při likvidaci zhruba 23 000 kachen zasažených touto nakažlivou chorobou.

Krajské ředitelství policie Královéhradeckého kraje za rok 2023 eviduje 6 817 trestných činů s mírou objasnění v 57,09 % případů. Je to obdobný počet jako v roce 2022, kdy lidé v kraji spáchali celkem 6 659 trestných činů. Jednalo se především o obecnou a majetkovou kriminalitu. Loni také meziročně znovu vzrostla kyberkriminalita, kdy škody v kyberprostoru narostly na téměř 204 milionů korun.

Pozitivní trend sledují krajští policisté v oblasti dopravy, kde v uplynulém roce klesl počet dopravních nehod o 723 oproti roku 2022. Nejčastější příčinou 4 208 nehod na silnicích v regionu bylo nepřizpůsobení způsobu jízdy, následovala vysoká rychlost.

Bezpečnostní rada se také ohlédla za uplynulým rokem z pohledu udělování víz občanům Ukrajiny. Provoz centra pro uprchlíky nadále pokračuje pod správou ministerstva vnitra. Za uplynulý rok udělilo 16,5 tisíc víz za účelem dočasné ochrany.

Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje vyjela v roce 2023 k 50 748 událostem, přičemž eviduje téměř 78 tisíc volání na linku 155. Záchranáři v kraji vyjíždí ze 17 výjezdových základen ve 14 městech a obcích. Nedílnou součástí krajské záchranné služby je také letecká záchranná služba, která v roce 2023 zasahovala u 860 událostí, což je druhý nejvyšší počet v rámci celé republiky. Z toho v 182 případech se jednalo o noční zásahy, což je vůbec největší počet nočních zásahů v celé ČR.

Aktuální situace v kraji

Epidemická situace v kraji je stabilizovaná. Krajští hygienici i fakultní nemocnice v uplynulých týdnech zaznamenávají zvýšený počet nákaz chřipkou a další respirační onemocnění včetně covidu-19, ale také vyšší míru výskytu černého kašle.

Na závěr setkání se diskutovalo o zahájení investice a dopravní připravenosti pro rekonstrukci křižovatky Mileta u Fakultní nemocnice Hradec Králové. Tato významná investice Ředitelství silnic a dálnic bude probíhat několik měsíců a řidiči musí počítat s dopravním omezením.