Krajští sportovci se vrací z Olympiády dětí a mládeže, vybojovali 39 medailí

1. 7. 2022

Letní Olympiáda dětí a mládeže v Olomouci skončila. O cenné kovy bojovalo přes tři a půl tisíce závodníků ve 20 sportech a celkem 73 disciplínách. Barvy našeho kraje hájilo 251 sportovců, které vedlo 47 trenérů.

„Výkony všech našich sportovců byly výborné. Atmosféra na sportovištích i v areálu olympijského domu plná nadšení a pozitivní energie. Věřím tomu, že právě tyto zážitky jsou velmi důležité v motivaci mladých sportovců a velmi často se stávají zlomovým bodem v jejich sportovní kariéře. Děkuji nejen všem našim reprezentantů, ale také jejich trenérům, rodičům a organizátorům olympiády," řekl náměstek pro školství a sport Arnošt Štěpánek, který na slavnostním zakončení převzal olympijskou vlajku.

Mladí závodníci z Královéhradeckého kraje se až na synchronizované plavání zapojili do všech dvaceti sportů, mezi nimiž nechyběla atletika, beachvolejbal, fotbal, karate či orientační běh. Celkem naši reprezentanti vybojovali 8 zlatých, 12 stříbrných a 19 bronzových medailí, Královéhradecký kraj tak skončil na 12. místě. Nejlépe se dařilo chlapcům při orientačním běhu, kde skončili mezi 14 kraji druzí. Dívkám se nejlépe vedlo v basketbalu, kde v celokrajském srovnání obsadily bronzovou pozici.

fotbal

V Olomouci se letos uskutečnil 19. ročník Olympiády dětí a mládeže. Z minulých 18. ročníků olympiád už královéhradecké krajské výpravy přivezly celkem 421 medailí. Krajskou výpravu přijel přímo na místo podpořit i hejtman Martin Červíček.

„Bylo úžasné být alespoň na chvíli součástí výpravy. Sportovci, kteří nás reprezentují, si zaslouží velké uznání. Věřím, že si z Olomouce přivezli nejen medaile a osobní rekordy, ale i skvělé zážitky a nová přátelství," uvedl hejtman.

Během slavnostního zahájení letní olympiády dětí a mládeže vedl výpravu krajských sportovců kanoista Tomáš Indruch, dvojnásobný účastník olympijských her v Sydney 2000 a 2004 v Athénách, několikanásobný mistr světa a Evropy.

kanoisti Přípravy na zimu

Jubilejní 20. ročník se uskuteční již na začátku roku 2023, a to v Královéhradeckém kraji. Zahajovací ceremoniál proběhne na zimním stadionu v Hradci Králové, pak se všichni účastníci rozjedou na ubytování a sportoviště. Lyžaři a snowboardisté poměří své síly na sjezdovkách ve Špindlerově Mlýně, do Vrchlabí zamíří biatlonisté, zimní orientační běžci a běžkaři.

Pro hokejisty budou připraveny hned dvě haly – jedna ve Vrchlabí a druhá v Trutnově. Krasobruslaři svůj boj o medaile svedou v Nové Pace. Slavnostní zakončení dvacátého ročníku ODM pak proběhne ve Špindlerově Mlýně.

Čtěte také: Zimní olympiáda 2023 ve Špindlu má své logo, autorem je žák trutnovského gymnázia

Fotogalerie