Kraj podporuje rozvoj podnikavosti pomocí otevřených dílen

9. 6. 2022

Do Jičína, Hradce Králové a Trutnova přijela mobilní otevřená dílna, která přispívá k rozvoji inovací, řemesel a podnikání. Více než 350 žáků z různých studijních oborů a zástupců široké veřejnosti si v návěsu kamionu plném moderních výrobních strojů vyzkoušelo rozmanitá řemesla a technologie. Akci doprovázenou sérií seminářů pořádala za podpory Královéhradeckého kraje agentura CzechInvest a spolek Otevřené zahrady Jičínska.

v textu 1

„Otevřené dílny jsou jedním z prostředků, jak nastartovat a akcelerovat rozvoj lokální ekonomiky. Koncept otevřených dílen stimuluje živnostníky, začínající podnikatele, řemeslníky, kreativce a může prohloubit zájem studentů o studium technických, přírodovědných a ICT oborů,“ uvedl radní pro regionální rozvoj, grantů a dotací Adam Valenta.

V České republice jsou příklady dobrého fungování otevřených dílen, ale zatím žádný na území Královéhradeckého kraje. Série seminářů a prohlídky mobilní dílny Fablab Experience pro lokální zástupce škol, úřadů a zájmových organizací mají za cíl podpořit podnikání v regionu.

„Dílny jsou ideálním nástrojem na podporu inovací, kreativních činností a podnikání ve městech všech velikostí. Vhodně doplňují existující podnikatelské a inovační inkubátory nebo vědeckotechnické parky. V Královéhradeckém kraji by k tomu byla ideální příležitost,“ řekla ředitelka královéhradecké kanceláře CzechInvestu Martina Ceplová.

nový do textu 2

Mobilní dílna Fablab Experience návštěvníkům umožňuje řezání laserem do dřeva, obrábění CNC frézkou, ovládání robotické ruky nebo tisk na 3D tiskárnách. Koncept otevřených dílen vznikl v USA už v roce 2001. V současné době je po celém světě více jak 1800 takovýchto dílen, které se zaměřují na různá kreativní a výrobní odvětví.

Fotogalerie