Koronavirus se nadále rychle šíří. Nemocnice i školy v kraji situaci zvládají s vypětím sil

1. 2. 2022

V Královéhradeckém kraji nadále sílí epidemie covidu-19. Za posledních sedm dnů testy v kraji prokázaly 13 563 nových případů nákazy. O pět tisíc více než za stejnou dobu týden předtím, kdy přibylo 8 494 nových případů. Epidemická situace výrazně dopadá na chod nemocnic a škol.

Koronavirus se nadále rychle šíří. Nemocnice i školy v kraji situaci zvládají s vypětím sil

Současně s nakaženými přibývají také hospitalizovaní. Dnes ráno bylo v nemocnicích v kraji 139 pacientů s covidem-19, z toho 22 na JIP. Za týden jejich počet stoupl téměř o šest desítek, kdy minulé úterý nemocnice v kraji hospitalizovaly celkem 80 pacientů s covidem-19, z toho 15 na JIP.

Nárůst pacientů nicméně zatím výrazně neomezil provoz nemocnic ani jimi poskytovanou péči. Nemocnice tak řeší především výpadky personálu.

Za poslední týden znovu vzrostl počet hospitalizovaných s covidem-19. Situace je ale stabilizovaná a nemocnice nárůst pacientů zvládají. Daleko vážnější situace je v souvislosti s vysokou nemocností zdravotníků, případně s jejich absencí z důvodu karantény či ošetřování člena rodiny. Aktuálně nemocnice v celém regionu takto postrádají stovky zdravotníků. Zatím ale s vypětím všech sil výpadky zvládají vykrývat a díky tomu nedochází k omezování péče jako v předchozích měsících,“ uvedl hejtman Martin Červíček.

Situace ve školách

Nepříznivá epidemická situace se promítá také do škol. Nákaza je prokázána ve 32 zařízeních z celkových 72, které kraj zřizuje. Žádná krajská škola aktuálně není uzavřena. V krajských školách je aktuálně 501 pozitivních žáků, dalších 1611 v karanténě, 83 pozitivních pedagogů a dalších 91 v karanténě.

Pondělních 42 542 provedených testů žáků ve školách v regionu prokázalo pozitivitu u 1170, z testovaných 7 375 zaměstnanců jich bylo 139 pozitivních.

Sledujte epidemické statistiky na krajském datovém portálu.

Koronavirus se nadále rychle šíří. Nemocnice i školy v kraji situaci zvládají s vypětím sil

Situace v sociálních službách

Také v sociálních zařízeních se zvýšil počet pozitivních. Dnes zde bylo 103 pracovníků a 40 klientů pozitivních na covid-19, přičemž nakažení klienti jsou v šesti zařízeních.

Ve všech sociálních zařízeních platí protiepidemická opatření a pravidla pro návštěvy. Návštěvy nejsou zakázány plošně napříč pobytovými službami. Na základě rozhodnutí ředitele ale některé organizace přistoupily k zákazu návštěv s ohledem na epidemickou situaci v zařízení, případně v reakci na situaci v daném okrese. Aktuálně platí zákaz návštěv v osmi pobytových sociálních službách zřizovaných Královéhradeckým krajem. Většina klientů je plně očkována a dostala také posilující dávku očkování.

V Královéhradeckém kraji zdravotníci aplikovali téměř 883 tisíc dávek vakcíny proti covidu-19. Očkováno je přes 74 % populace starší 16 let. Očkuje se na 11 místech a v ordinacích praktických lékařů (www.kr-kralovehradecky.cz/praktici).