Jičínské muzeum se dočká historické modernizace za 40 milionů korun. Většinu pokryje dotace

11. 4. 2023

Regionální muzeum a galerii v Jičíně čeká historická proměna, na jakou čekaly jeho expozice 30 let. Letos v září se muzeum pustí do modernizace svých expozic, které přinesou novátorství, hravost i interaktivitu a budou tak splňovat nároky muzejnictví 21. století. Rekonstrukce vyjde na bezmála 40 milionů korun. Z toho 33 milionů korun pokryje dotace z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP), zbytek zaplatí Královéhradecký kraj.

„Jičínský projekt modernizace muzejních prostor považuji za osobitý a velice kvalitní. Velice mě těší, že se nám podařilo získat pro tuto proměnu zásadní podporu z finančních zdrojů Evropské unie. Atraktivnější nabídka pro návštěvníky by se měla stát dalším významným cílem turistického ruchu na Jičínsku s přínosem pro celý kraj. V rámci nabídky mezi dalšími muzejními expozicemi v Královéhradeckém kraji bude jičínské výstavnictví nabízet zajímavý impulz, který milovníci historie nikde jinde nenajdou,“ uvedla Martina Berdychová, náměstkyně hejtmana pro kulturu, cestovní ruch a památkovou péči.

Modernizace jičínské muzejní expozice se připravovala několik let a před lety se neúspěšně pokoušela ucházet například o podporu z tzv. norských fondů. Právě evropská finanční podpora konečně umožnila se do modernizace pustit.

„Nová expozice by měla být dokončena do konce roku 2026. Čas, který si práce vyžádá, potvrzuje šíři záběru, se kterým se do projektu pouštíme: výsledek bude stát nepochybně za to a věřím, že strhne pozornost návštěvníků v rámci regionu i mimo něj. Naše galerie zůstane i během rekonstrukce stále otevřená. Edukační aktivity muzea během úprav přesuneme do budovy bývalé fary v Robousích, kterou naše instituce spravuje,“ upřesnil Michal Babík, ředitel jičínského muzea a galerie, které patří mezi nejvýznamnější instituce svého druhu v kraji a každoročně ho navštíví desetitisíce lidí.

Jičínské muzejní expozice nabídnou soudobou interaktivitu, hravost i nápaditost. Proměnou ale projdou vedle expozic také samotné muzejní prostory v celém prvním patře jičínského Valdštejnského zámku, ve kterém vznikne rovněž nová recepce muzea. Jednou z novinek, kterou budou moci návštěvníci v jičínském muzeu po proměně ocenit, bude možnost cestovat v expozicích proti proudu času. „Návštěvník vstoupí do nových expozic ze současnosti, z nejnovější doby, a postupně bude chronologicky skrze jednotlivé místnosti sestupovat do starších a starších dob. Poslední část expozice tak bude věnována pravěku,“ přiblížil koncept nové expozice ředitel Michal Babík.

Hlavní leitmotiv expozice bude tvořit místní „akční“, nepřehlédnutelná historická událost: výbuch jičínského zámku v 17. století. „V únoru roku 1620 tam došlo k výbuchu střelného prachu. Tato historicky známá událost se bude výtvarně objevovat v nové expozici také a bude mít určitou speciální roli,“ upřesnil ředitel Babík.

Modernizace muzejních prostor bude probíhat v přímé spolupráci s městem Jičín, kterému zámek patří (podobně je tomu třeba v Hradci Králové, kde významnou Kotěrovu budovu muzea vlastní město, ale muzejní instituci stejně jako v Jičíně spravuje Královéhradecký kraj).

Modernizace muzejních expozic citlivě promění prostory zámku – zajistí například dlouho vyhlíženou bezbariérovost –, které využívá jičínská veřejnost pro různé místní kulturní a společenské události.