Historicky pátým EY Podnikatelem roku se letos v Královéhradeckém kraji stal dřevař a konstruktér Libor Burian

7. 2. 2024

Společnost EY za podpory hejtmana Královéhradeckého kraje Martina Červíčka a nově také pod záštitou prezidenta republiky Petra Pavla vyhlásila vítěze prestižní soutěže EY Podnikatel roku 2023 Královéhradeckého kraje. Ocenění si dnes převzal Libor Burian, propagátor dřeva jako klíčové obnovitelné suroviny státu. Jeho ryze česká firma Matrix se zabývá mimo jiné vývojem vlastních dřevěných ekologických domů Matrix House a úspěšně expandovala i na zahraniční trhy. Aktuálně spouští výstavbu speciální výrobní továrny, kde budou její projekty vznikat.

Historicky pátým EY Podnikatelem roku se letos v Královéhradeckém kraji stal dřevař a konstruktér Libor Burian

„Vítězství v této náročné soutěži jsem neočekával, vnímám to jako obrovské štěstí. Spolu s nadšením však ocenění beru i jako velký závazek,“ řekl po slavnostním vyhlášení Libor Burian.

Porota, v jejímž čele zasedl loňský držitel ceny EY Podnikatel roku České republiky Jakub Havrlant, ocenila v tomto regionu opět osobnost spojenou s dřevařstvím. Loni putoval titul do rukou Serafina Campestriniho, který rovněž působí na poli dřevozpracujícího průmyslu.

Libor Burian se do podnikání pustil na konci roku 1991. Na přelomu milénia začal výrazně investovat do výzkumu a vývoje. Výsledkem tohoto snažení je jedinečná dřevostavba Matrix House – dřevěný ekologický dům, na jehož vzniku spolupracoval s odborníky z Mendelovy univerzity a Vysokého učení technického v Brně. Libor Burian je velkým zastáncem většího využívání dřeva jako stavebního materiálu a věří, že podporu dřevostaveb by měla akcentovat i vláda. Třeba minimálním poměrem dřeva vůči ostatním materiálům u staveb, kde se stát podílí na jejich financování.

„Druhý rok v řadě oceňujeme v Královéhradeckém kraji podnikatelskou osobnost, která je výrazně spjata se zpracováním dřeva. Libor Burian vnímá tuto tradiční surovinu jako strategickou s klíčovou rolí v rámci udržitelné budoucnosti. Právě jeho přístup k tradicím a zároveň zápal pro inovace a moderní technologie jsou spolu s jeho houževnatostí důvodem, proč se stal letošním nositelem titulu EY Podnikatel roku,“ uvedla Martina Kneiflová, vedoucí partnerka EY Česká republika.

Historicky pátým EY Podnikatelem roku se letos v Královéhradeckém kraji stal dřevař a konstruktér Libor Burian

„Je mi ctí a potěšením poblahopřát letošnímu držiteli tohoto prestižní ocenění, vnímám to jako uznání úspěchu, úspěchu, odvahy, společenské odpovědnosti, donátorské aktivity v regionu a především výsledků, kterých Libor Burian ve svém oboru dosáhl. Jeho podnikatelský příběh může ostatní motivovat k neustálému hledání nových výzev, příležitostí na trhu a být inspirací pro další generace podnikatelů. Náš region je domovem řady úspěšných firem, které se prosadily nejen na českém, ale i na mezinárodním trhu a my jsme na ně právem pyšní,“ řekl u příležitosti letošního vyhlášení Martin Červíček, hejtman Královéhradeckého kraje, jenž je tradičním partnerem a podporovatelem soutěže.

Jména letošních celostátních vítězů jednotlivých kategorií budou vyhlášena 6. března 2024 na pražském Žofíně. Celorepublikový vítěz bude tradičně vyslán na světové finále, kde bude spolu s ostatními národními vítězi z téměř šedesáti zemí světa usilovat o titul EY Světový podnikatel roku.

O soutěži EY Podnikatel roku

EY Podnikatel roku je nejprestižnější světová soutěž podnikatelů, která vzdává hold výjimečným osobnostem. Jejím cílem je ukázat veřejnosti vynikající osobní příklady na poli podnikání, které mohou být vzorem pro mladé začínající podnikatele. Soutěž EY Podnikatel roku je koncipována jako mezinárodní, proto jsou kritéria, podle nichž jsou posuzováni jednotliví účastníci, v každé zemi srovnatelná. V současné době se jako jediná světově uznávaná soutěž svého druhu pravidelně vyhlašuje již téměř v 60 zemích na šesti kontinentech. Podrobnější informace naleznete na: www.podnikatelroku.cz.

Historicky pátým EY Podnikatelem roku se letos v Královéhradeckém kraji stal dřevař a konstruktér Libor Burian