Dva rodinné domky pro komunitní bydlení využije dvanáct klientů

23. 8. 2022

Královéhradecký kraj dokončil v Třebechovicích pod Orebem výstavbu dvou rodinných domů. Za necelých 32 milionů korun včetně DPH zde vzniklo nové zázemí pro pobytové sociální služby s celkovou kapacitou 12 lůžek, která nahrazují služby ústavního charakteru.

1 do textu

„Naší snahou je uzpůsobit sociální služby a ústavní zařízení tak, aby se co nejvíce podobaly běžným domácnostem. Výstavbou dvou rodinných domků v Třebechovicích jsme konkrétně nahradili dvanáct lůžek Ústavu sociální péče pro mládež v Kvasinách, a stávajícím či budoucím klientům se zdravotním postižením nabídneme v Třebechovicích život v přirozeném domácím prostředí, srovnatelný s běžným životem jejich vrstevníků,“ říká náměstkyně hejtmana Martina Berdychová odpovědná za sociální oblast.

Projekt nazvaný Transformace ÚSP pro mládež Kvasiny-výstavba v lokalitě Třebechovice pod Orebem nahrazuje kapacity sociálních služeb ústavního charakteru. Královéhradecký kraj novými službami komunitního charakteru řeší deinstitucionalizaci péče o klienty a nevyhovující strukturu kapacit pobytových sociálních služeb pro osoby s mentálním a kombinovaným postižením. Podobné typy nových zázemí již kraj vybudoval v Kostelci nad Orlicí a Týništi nad Orlicí.

„Na ploše pozemku o rozloze zhruba 3 200 m² jsme za necelé dva roky postavili dva rodinné domky o zastavěné ploše dvakrát 316 m² a vybavili je nábytkem a potřebnou elektronikou. Obě novostavby – jejich pokoje, společné prostory a sociální zázemí – jsou přízemní a postavené tak, aby vyhovovaly současným standardům pro služby v sociální pobytové péči. V rámci projektu za celkovou cenu 31,2 milionu korun jsme ještě upravili okolí domů včetně příjezdové cesty,“ doplnil náměstek Pavel Bulíček za oblast investic.

2 v textu

Poskytovatelem komunitního bydlení v Třebechovicích pod Orebem je příspěvková organizace Královéhradeckého kraje Ústav sociální péče pro mládež Kvasiny, který je určený pro osoby s mentálním a kombinovaným postižením. Klienti musí mít bydliště v Královéhradeckém kraji, nebo musí prokázat vazbu na kraj. Zařízení v Kvasinách poskytuje dva druhy pobytových sociálních služeb: službu pro osoby se zdravotním postižením v kapacitě 65 lůžek osobám od 19 let a službu chráněné bydlení.

Fotogalerie