Datový portál umožní přehlednější přístup k otevřeným datům

3. 2. 2022

Královéhradecký kraj začal připravovat datový portál, jehož prostřednictvím chce veřejnosti zpřístupnit novým způsobem takzvaná otevřená data. Na vytvářené platformě uživatelé naleznou přehledně a srozumitelně podané informace včetně grafů, map či analýz. Kraj otevřená data poskytuje již od roku 2018, uživatelé mají díky tomu volný přístup k informacím například ze školství, veřejné dopravy či krajských příspěvkových organizací.

„Datový portál Královéhradeckého kraje umožní jednotný přístup k otevřeným datům, která náš úřad poskytuje. Veřejnost získá uživatelsky pohodlný přístup k zajímavým statistikám, analýzám či mapám. Sníží se i časová náročnost pro vyhledávání konkrétních informací, které se mohou stát podklady pro reportáže, náměty na projekty ze strany veřejnosti či inovace,“ uvedl hejtman Martin Červíček.

Díky webové formě bude datový portál k dispozici všem zájemcům 24 hodin denně, bez nutnosti zdlouhavého vyhledávání statistik. Zároveň se tím zajistí transparentnost veřejné správy.

„Na datovém portálu budou lidé moci najít například podrobnosti o stavu silnic nebo vždy aktuální informace o otevřených lékárnách a lékařských pohotovostech. Nyní pracujeme na podobě datového portálu a předpokládáme, že hotovo bychom měli mít v průběhu příštího roku,“ doplnil náměstek pro inovace a informační technologie Pavel Bulíček.

Otevřená data jsou informace a data zveřejněná na internetu, která jsou úplná, snadno dostupná, strojově čitelná. Tyto informace jsou zpřístupněné za jasně definovaných podmínek užití a jsou dostupné uživatelům při vynaložení minima možných nákladů.

Datový portál Královéhradeckého kraje najde na adrese : https://www.datakhk.cz/. (Adresa doplněna 02/20222)