České centrum v Kyjevě mapuje odkaz československých architektů na Ukrajině

26. 10. 2021

Královéhradecký kraj podpořil částkou 60 tisíc korun projekt Českého centra v Kyjevě, které postupně mapuje českou architekturu na Podkarpatské Rusi. Poutavé informace seznámí místní obyvatele i cestovatele s jedinečným dílem československých architektů ve městech Užhorod, Mukačevo a Chust, a to včetně československých turistických chat v okolních horách. Významnou stopu na území dnešní Ukrajiny zanechal například hronovský architekt Jindřich Freiwald.

České centrum v Kyjevě mapuje odkaz československých architektů na Ukrajině

„V Užhorodu se nachází bohaté dědictví československých architektů. Díky práci Českého centra v Kyjevě si už nyní mohou místní obyvatelé i turisté poslechnout v češtině i ukrajinštině třicet poutavě namluvených příběhů nejvýznamnějších staveb a znovuobjevit úchvatnou práci meziválečných modernistů. Do konce roku bude možné objevovat také české stopy ve dvou dalších ukrajinských městech,“ uvedla náměstkyně pro kulturu Martina Berdychová.

Užhorod fungoval v letech 1918–1938 jako krajské město Zakarpatí, které bylo tehdejší součástí nové Československé republiky. Během několika málo let zde čeští a slovenští architekti naprojektovali funkcionalistické jádro města, které bez výraznějších změn stojí v Užhorodu dodnes. České centrum v Kyjevě proto vytvořilo interaktivní mapu v internetových aplikacích Google Maps a Mapy.cz, které návštěvníky provedou po třiceti nejzajímavějších objektech v Užhorodu. Všechny informace si zájemci mohou také poslechnout. Audioprůvodce bude veřejnosti k dispozici prostřednictvím QR kódů, umístěných před každou z vybraných historických památek. Díky internetovým aplikacím je možné si trasu projít také virtuálně.

Hronovský rodák výrazně ovlivnil tvář Chustu České centrum v Kyjevě nyní s krajskou podporou plánuje do konce roku zmapovat a popsat informace o projektech československých architektů také ve městech Mukačevo a Chust. V Chustu například stojí poměrně velká „Masarykova dělnická kolonie“, kterou projektoval hronovský rodák architekt Jindřich Freiwald. Firma Freiwald a Böhm pak celou kolonii i postavila a při výstavbě použila řadu motivů z lidových staveb – především srubové části a dřevěné štíty. Dodnes jsou tyto domy funkční a stále se jim říká: „Česká kolonie“. Jindřich Freiwald zrealizoval v Chustu také takzvaný Slovanský dům, tehdy jediný kulturní prostor ve městě. Dodnes mohou turisté i místní ocenit styl hronovského architekta i při pohledu na funkcionalistickou budovou místního gymnázia z roku 1933.

Naprostou raritou je pak hornická kolonie, taktéž postavená firmou Freiwald a Böhm ve dvacátých a třicátých letech 20. století. U nedalekého sirného dolu na ukrajinsko-rumunském pomezí Jindřich Freiwald naprojektoval a vystavěl na 30 domů pro místní horníky. Úroveň života hornických rodin tak prudce poskočila, protože Freiwald do své práce vždy promítal vysoké nároky na kulturní bydlení.

Role Českého centra v Kyjevě je vedle aktivní prezentace České republiky také spolupráce s krajanskými komunitami a výuka českého jazyka. České centrum přesunulo v době pandemie řadu svých aktivit nejen do online prostoru, ale i do veřejného a městského prostoru, a to v Kyjevě i dalších deseti regionálních městech. Zahájení projektu České stopy v Zakarpatí se uskuteční na jaře 2022 před turistickou sezónou. Více informací k projektu České stopy v Užhorodu, jakož i interaktivní průvodce po městě, jsou dostupné na stránkách Českého centra Kyjev.