Počet nových případů covid-19 v kraji je nejnižší od začátku roku

26. 3. 2021 Autor: Dan Lechmann

Epidemická situace v Královéhradeckém kraji se nadále zlepšuje. Za posledních sedm dnů v kraji přibylo nejméně nových případů od začátku roku, v průměru 300 denně, což je pokles oproti nejkritičtějším dnům o více jak 65 %. Snížený nárůst případů se pozitivně projevuje v nemocnicích v regionu, kde je k dnešku 19 volných covidových intenzivních lůžek z celkových 131 a 202 standardních covidových lůžek z celkových 525.

Počet nových případů covid-19 je nejnižší od začátku roku

Důležitým faktorem je probíhající testování a intenzivní trasování a bezesporu také očkování, ve kterém jsme samozřejmě nadále limitováni dodávkami vakcín. Všechny dávky, které dostaneme, očkujeme ve zdravotnických zařízeních a v posledních týden také ve spolupráci s praktiky. Zhruba 200 z nich přislíbilo, že za předpokladu, že bude dostatek vakcíny, budou schopni v následujících měsících očkovat až 50 tisíc dávek měsíčně,“ uvedl hejtman Martin Červíček.

Celkově zdravotníci v kraji aplikovali za necelé tři měsíce 80 tisíc dávek, tedy vše, co v průběžných týdenních dodávkách kraj obdržel. „Těší mě, že počty vyočkovaných dávek se zvyšují – to dokazují čísla za tento týden, kdy se za poslední čtyři dny v našem kraji vyočkovalo přes devět tisíc dávek, za posledních 14 dní dokonce přes 27 tisíc dávek,“ doplnil hejtman

Od dubna jsou očkovací místa připravena začít očkovat až 160 tisíc dávek měsíčně. Vše ale záleží na dodávkách vakcín. „Jsme připraveni očkovat co nejvíce, abychom na konci léta měli v Královéhradeckém kraji přes 350 tisíc osob naočkovaných,“ dokončil hejtman Červíček.

Počet nových případů covid-19 v kraji je nejnižší od začátku roku

Od dubna bude na území Královéhradeckého kraje působit celkem 11 očkovacích míst, která budou schopná dohromady podat až 112 800 dávek vakcíny měsíčně. Základními pilíři očkovací sítě jsou krajské nemocnice, státní Fakultní nemocnice Hradec Králové a soukromá Nemocnice Vrchlabí. Důležitou součástí očkovací sítě budou také ordinace více než dvou stovek praktických lékařů, kteří naočkují až 50 tisíc dávek měsíčně.

Počet nových případů covid-19 v kraji je nejnižší od začátku roku