Začaly rekonstrukce silnic v průmyslové zóně Vrchlabí

18. 9. 2013 Autor: Jiří Hošna

V září začaly rekonstrukce dvou silnic, které navazují na průmyslovou zónu Vrchlabí. Náklady na stavební práce budou činit 72 milionů korun. Oprava komunikací je součástí projektu na rozšíření vrchlabské průmyslové zóny, kde působí závod Škoda Auto. Akci financuje Královéhradecký kraj společně s krajem Libereckým a státem.

„Na začátku září jsme zahájili rekonstrukci silnice druhé třídy mezi Horkami u Staré Paky a Studencem. Jde o první etapu opravy komunikace mezi Horkami a Dolní Brannou. Zároveň začala i modernizace úseku Dolní Branná - Kunčice rekonstrukcí opěrných zdí a silnice z Dolní Branné do Kunčic,“ řekl krajský radní pro oblast investic Josef Dvořák.

Protože jsou silnice v podhorské oblasti, je harmonogram prací stanoven tak, aby silničáři dokončili daný úsek do poloviny listopadu. Silnice totiž musí být v zimně sjízdné a udržovatelné. Zbývající část prací by měla skončit do konce června příštího roku.

„Obě tyto komunikace již měly stavební povolení z minula, a tak mohl Královéhradecký a Liberecký kraj zahájit výběrová řízení na zhotovitele již na začátku tohoto roku a smlouvy s vítěznou firmou podepsat v srpnu,“ dodal vedoucí krajského ekonomického odboru Vladimír Soběslav.

Celkové náklady na projekt rozšíření průmyslové zóny Vrchlabí se pohybují kolem 383 milionů korun – 75 procent uhradí stát, zbytek bude investovat Královéhradecký a Liberecký kraj. V minulosti se již na území regionu podařilo úspěšně realizovat podobný projekt a vybudovat zónu Solnice – Kvasiny. Díky miliardovým investicím se zde podařilo vylepšit infrastrukturu a vytvořit tisíce pracovních míst. Rychnovsko tak dlouhodobě v regionu patří k oblastem s nejnižší nezaměstnaností.