Začal prodej nové čipové karty IREDO

6. 8. 2013 Autor: OREDO

Od 1. srpna 2013 si mohou cestující využívající spoje v rámci tarifu IREDO zažádat o vydání nové čipové karty, sloužící k uložení elektronického jízdného. Nová forma jízdného, která usnadní jeho prodej i odbavení cestujících, je výsledkem Modernizace odbavovacího systému integrované dopravy Královéhradeckého a Pardubického kraje. Tento projekt bude do plného provozu uveden již 1. září 2013. Od tohoto data budou čipové karty IREDO, které postupně nahradí stávající vícedenní papírové jízdenky, platné u všech přepravců na území obou krajů.

Cestujícím čipová karta, jejíž platnost je 6 let, přinese kromě rychlejšího odbavení např. lepší zabezpečení jejich osobních údajů, snadnou kontrolu plateb či vystavení duplikátu včetně zaplaceného jízdného. Karta je multifunkční, což znamená, že bude platná nejen v autobusech, ale také ve vlacích Českých drah. Současně ji lze využívat jako jízdenku pro přestupní jízdy a elektronickou peněženku, s níž bude možné platit jízdné přímo v dopravních prostředcích. O tuto kartu mohou zájemci požádat od minulého čtvrtka na kontaktních místech, jejichž seznam je uveden na www.oredo.cz nebo se pro informaci mohou obrátit na telefonní informační linku OREDO 495 538 802. Noví majitelé se na kartu s nahraným elektronickým jízdným svezou poprvé 1. září 2013.

Spuštění nového odbavovacího systému se pozitivně promítne i do krajských rozpočtů. Jeho nasazení ulehčí zúčtovaní v rámci jednotlivých dopravců, celkovou kontrolu systému a napomůže i přesnějším změnám jízdních řádů.

První etapa projektu Modernizace odbavovacího systému integrované dopravy Královéhradeckého a Pardubického kraje, spolufinancovaného Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj (registrační číslo projektu: CZ.1.13/1.2.00/18.01059) byla zahájena již 8. září 2011. Základem modernizace, kterou provádí společnost XT-Card a.s., je postupný přechod z papírového jízdného na elektronické. Tento systém, využívající bezkontaktní čipové karty, zajistí interoperabilitu dopravců a zaručí svojí otevřeností snadný rozvoj a případné rozšiřování o další služby nebo dopravce.

Spuštěním Pilotního projektu s využitím testerů z řad veřejnosti vstoupil projekt 1. července 2013 do závěrečné fáze příprav a ověřování před uvedením do plného provozu. Necelá stovka cestujících, vybavená novými čipovými kartami, testuje v období letních prázdnin (července a srpna) při svých cestách správnou funkčnost celého systému tak, aby v rámci ostrého provozu mohli od 1. září 2013 využívat čipové karty i ostatní cestující.