V Hradci Králové se uskuteční konference o cestovním ruchu

13. 9. 2013

Ve dnech 17. a 18. září se na krajském úřadu v zasedacím sále Jana Letzela budou konat dvě konference: „V. ročník Konference na podporu regionálního cestovního ruchu Královéhradeckého kraje“ a „Labská cyklotrasa od pramene k moři napříč Evropou bez bariér“.

Dne 17. září se bude konat V. ročník Konference na podporu regionálního cestovního ruchu Královéhradeckého kraje. Hlavním tématem je Dostupnost turistických cílů pro handicapované, rodiny s malými dětmi a seniory.

Záštitu nad konferencí převzali hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc, kardinál Dominik Duka a ministr pro místní rozvoj František Lukl. Konferenci pořádá ve spolupráci s Královéhradeckým krajem občanské sdružení Retour. Je určena především pro zástupce měst a obcí, pracovníky informačních turistických center a kulturních institucí, podnikatele v cestovním ruchu a studenty odborných škol. V 9.00 ji slavnostně zahájí hejtman Lubomír Franc. Účast na konferenci přijala řada významných odborníků, nebudou chybět ani zástupci Ministerstva pro místní rozvoj, Národního památkového ústavu, Správy KRNAP a dalších institucí, kterých se problematika dostupnosti turistických cílů týká.

Dopolední blok konference je věnován klíčovým tématům této problematiky, a to např. cestování bez bariér - soutěž Evropské komise EDEN, dotační program MMR, možnost bezbariérového zpřístupnění památkově chráněných objektů a projektu Krkonoše bez bariér. Na programu konference budou představena i konkrétní řešení úprav dostupnosti turistických cílů jako např. bezbariérové objekty Hornického skanzenu Žacléř nebo ukázka technického zařízení pro handicapované – schodolezu.

Odpolední blok konference zahájí hradecký primátor Zdeněk Fink. Tématem odpoledního bloku bude Labská cyklotrasa od Hradce Králové po Vrchlabí bez bariér. Následovat bude představení projektu Hradec Králové bez bariér. Metodiku kategorizace přístupnosti objektů a tras přednesou zástupci Klubu českých turistů a Pražské organizace vozíčkářů. Poslední prezentace bude věnována porovnání bezbariérových map různých měst se záměrem výměny zkušeností a cílem sjednocení grafiky map a metodik.

O pohoštění účastníků tradičními krajovými specialitami se postarají gastroškoly Královéhradeckého kraje. Partnerem konference je vedle Královéhradeckého kraje i Česká centrála cestovního ruchu - CzechTourism. Hlavními mediálními partnery jsou Český rozhlas Hradec Králové a časopis Moderní obec.

Následující den 18. září se uskuteční konference „Labská cyklotrasa od pramene k moři napříč Evropou bez bariér“.

Záštitu nad konferenci převzali hejtman Lubomír Franc, hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, hejtman Středočeského kraje Josef Řihák, náměstkyně hejtmana Ústeckého kraje Jana Vaňhová a primátor města Hradec Králové Zdeněk Fink. Pořadatelem konference je občanské sdružení Labská stezka.

Středeční program konference bude zaměřen na zhodnocení současného stavu celé Labské cyklotrasy od Vrchlabí do Hřenska. Účastníci se seznámí v samostatných blocích se stavem Labské cyklotrasy v krajích Královéhradeckém, Pardubickém, Středočeském a Ústeckém. Zástupci krajů a vybraných měst sdělí své aktivity a plány do budoucna. Po květnovém otevření cyklostezky Hradec Králové – Kuks je velký zájem o pokračování dále na Dvůr Králové, Hostinné a Vrchlabí.

Mezi praktické informace bude patřit např. prezentace Jak předejít prorůstání kořenů do asfaltu Odboru hlavního architekta Magistrátu města Pardubic. Na pořadu bude stav přípravy Studie pěší Labské stezky s poutními místy, značení a údržba Labské cyklotrasy Klubem českých turistů, mapování bariér, náměty na odstranění nebezpečných úseků a problémových míst i optimalizace vedení páteřní trasy. Královéhradecký kraj a Královéhradecká labská o.p.s mají připravenou Nadregionální strategii Královéhradeckého kraje v oblasti cyklo, in-line a bike produktů. Na závěr budou sděleny informace o stavu projektu a záměrech napojení Labské cyklotrasy a cyklotras KČT 22 a 14 na páteřní cyklotrasy v Polsku.

Na 15.40 hod. je připravena tisková konference. Po jejím ukončení bude následovat Cykloexkurze pro cyklisty a vozíčkáře po novinkách v Hradci Králové, s komentářem Ing. Karla Šimonka z Magistrátu města Hradce Králové. Po ukončení tiskové konference v 16.00 hod. proběhne pracovní schůzka k projektu Česko jede. Hradecká konference volně navazuje na pardubickou cyklokonferenci „Řešení pro města – vize 2013“.

DOPROVODNÝ PROGRAM

Již v neděli 15. září odpoledne proběhne doprovodný program na podporu výstavby cyklostezky mezi Hradcem Králové a Pardubicemi - Hradubická Tour de Labe. Starty jsou z Pernštýnského náměstí ve 12.30 hod.v Pardubicích nebo z pravobřežní náplavky od Tyršova mostu v Hradci Králové ve 13.00 hod. Příjezd obou skupin do sportovního areálu ve Vysoké nad Labem se předpokládá okolo 14.00 hod. Připraveno bude občerstvení, informace o Hradubické cyklostezce, sportovní a společenský program. Akci zakončí okolo 16 hodiny exkurze na rozhlednu na kopci Milíř, která je těsně před dokončením.

Soubory ke stažení