Střední průmyslová škola stavební na odborné praxi v Bad Tölzu (Berufliche Praktika)

16. 10. 2013 Autor: Mgr. Hana Pinková, SPŠ stavební v Hradci Králové

„Je dobré mluvit anglicky, ale anglicky a německy ještě lepší!“ Pravdivost sloganu si ověřili studenti Střední průmyslové školy stavební v Hradci Králové během čtrnáctidenní odborné stavební praxe v německých firmách v Bavorsku.

Praxe se konala v termínu od 16.9 do 29. 9. 2013. Její uskutečnění bylo výsledkem roční práce na projektu SPŠ stavební. Na úspěšné realizaci má zásluhu nejen autorka projektu Mgr. Hana Pinková a vedení SPŠ stavební včele s paní ředitelkou Mgr. Natašou Ungermannovou, ale i Koordinační centrum česko-německých výměn mládeže Tandem v Regensburgu a v neposlední řadě i škola Staatliche Berufsschule v Bad Tölzu s panem ředitelem Josefem Bichlerem.

Přípravy nebyly jednoduché. Kromě organizačního zajištění, nezbytně nutné administrativy a korespondence zahrnovaly také výběr studentů podle jejich stupně znalosti německého jazyka včetně zvládnutí odborného stavebního názvosloví.

Praxe proběhla v okolních městech Bad Tölzu, zúčastnila se jí skupina vybraných studentů s vyučující NJ Mgr. Pinkovou, která působila jako doprovodná osoba zajišťující na místě průběh praxe.

Praktikanti pracovali na stavbách německých firem, seznámili se s technologiemi, stavebními materiály, stavebními přístroji a pracovním prostředím v reálných firmách. Byli ve styku s německými pracovníky a museli aktivně užívat německého jazyka. Zaujaly je i různé volnočasové aktivity, např. návštěva Mnichova, zahájení „Oktoberfestu“, prohlídky novodobých i historických staveb v nádherném historickém městečku Bad Tölzu, obklopeném německými a rakouskými Alpami.

Zástupci německé strany, konkrétně ředitel školy Josef Bichler a jeho spolupracovníci v čele s panem Hansem Haslingerem, byli vstřícní a po celou dobu praxe se o nás příkladně starali. Vyjádřili spokojenost s prací celého českého týmu SPŠ stavební a shodli se na tom, že tento projekt odbourává i kulturní předsudky a ukazuje, že vzájemné poznávání se je pro vztahy mezi národy velmi důležité.

Kladně přínos praxe hodnotí i SPŠ stavební, která má německý jazyk zařazený do výuky jako druhý cizí jazyk. Také sami účastníci praxe ocenili význam pobytu nejen pro rozvoj jazykových dovedností, odstranění jazykových bariér, ale i získání nových pracovních zkušeností přímo na německých stavbách německých firem. Získali motivaci do dalšího studia. Někteří si vytkli za cíl do Německa se vrátit za prací nebo studiem. Jejich nadšení a pochvalná slova o přínosu projektu byly největší odměnou pro organizátory.

Fotogalerie