Stavbu silnice na Pasa zdrželo špatné počasí, průjezdná bude v druhé polovině srpna

19. 7. 2013 Autor: Jiří Hošna

Silnice na Pasa na Broumovsku, která prochází rozsáhlou rekonstrukcí, bude průjezdná v druhé polovině srpna. Prodloužení uzavírky komunikace má na svědomí nepříznivé červnové počasí. Extrémně vydatné deště, které tehdy vyvolaly v regionu ničivé povodně, znemožňovaly stavbařům práci. Nákladná modernizace silnice by měla skončit podle plánu letos na podzim.

„Na stavbě této důležité silnice se intenzivně pracuje prakticky ve všech fázích. Jsou již hotové propustky a další odvodňovací objekty, je dokončováno rozšíření klenbového mostu, na většině úseku je vybudováno násypové těleso. Bohužel v místě, kde bylo podloží násypu nejvíce zvodnělé a byly zahájeny práce nejpozději, ještě část násypového tělesa chybí. Shodou okolností se jedná o místo, kde je násyp nejvyšší. Naproti tomu na části stavby již vznikají konstrukční vrstvy vozovky, ve směru od Náchoda na vrchol Pasa je stará vozovka rozfrézovaná a bude zahájena recyklace za studena – pak na ni přijdou tři finální asfaltobetonové vrstvy,“ řekl náměstek SÚS Královéhradeckého kraje Jiří Brandejs.

Samotná stavba silnice zatím běží kvůli nepříznivému počasí v prvním pololetí letošního roku podle upraveného harmonogramu a její ukončení, včetně úpravy části objízdné trasy, se plánuje letos na podzim. Silničáři komunikaci zmodernizují a rozšíří. Vzniknou zde stoupací pruhy a cestování z Náchoda do Broumova tak bude pohodlnější a především bezpečnější. Rekonstrukce silnice bude stát zhruba 87 milionů korun, většinu nákladů pokryje dotace z Evropské unie.

Královéhradecký kraj se stará o 3315 kilometrů silnic druhé a třetí třídy. Na modernizaci své silniční sítě již získal z evropských finančních zdrojů zhruba dvě miliardy korun.