Na SPŠ stavební a Domov mládeže Vocelova zavítal Edison

17. 9. 2013 Autor: Hedvika Landová, SPŠ stavební Hradec Králové

V týdnu od 16. do 20. září 2013 probíhá na Střední průmyslové škole stavební v Hradci Králové projekt Edison. Jedná se o multikulturní projekt, který si klade za cíl šířit toleranci mezi národy tím, že mladí lidé budou moci poznat a pochopit cizí kulturu. Žáci, kteří se seznámí s jinými národy, jsou motivovaní do budoucna; neobávají se například komunikace v cizím jazyce nebo hledání práce za hranicemi naší země.

Žáci stavební průmyslovky se v pondělí ráno přivítali s osmi anglicky hovořícími cizinci-studenty vysokých škol z osmi různých zemí. Kanaďanka, Brazilec, Srbka, Číňanka, Rumunka, Taiwanec, Turkyně a Němec bydlí v Domově mládeže v ulici Jana Masaryka. Jak na stavební průmyslovce, tak i na Domově mládeže budou přednášet o vzdělávání, kultuře, sportu, politické, sociální a ekonomické situaci své země, dále o historii, zeměpise, turismu a bydlení. Pro žáky technicky zaměřené školy jsou navíc připraveny prezentace o stavebnictví, vývoji architektury, současné architektuře dané země, ale také o studiu architektury. Součástí bloků jsou různé vzdělávací hry, výuka národních tanců a samozřejmě také diskuse. V závěru pestrého týdne proběhne rozloučení.

Stážisté z různých zemí vzdělávají české studenty středních škol pod záštitou MŠMT a pod hlavičkou organizace Aiesec, což je mezinárodní nepolitická nezisková organizace plně řízená studenty. Aiesec sdružuje 600 000 studentů z více než 1 700 univerzit ze 112 zemí. Ročně zařídí více než 10 000 výměnných pobytů a stáží, jedním z projektů je právě probíhající Edison.

Fotogalerie