Mezi Rtyní a Hronovem by měla vyrůst nová vozovka i most

14. 10. 2013 Autor: Jiří Hošna

Rozsáhlé rekonstrukce by se měla dočkat silnice druhé třídy vedoucí ze Rtyně přes Zbečník do Hronova a také tamní most. Modernizace bude podle předběžných odhadů stát více než 50 milionů korun. Královéhradecký kraj chce většinu financí na stavbu získat z Evropské unie.

„Rekonstrukce silnice a mostu by měla začít příští rok na jaře a skončit do začátku prosince. Půjde o jednu z největších investic kraje v oblasti dopravy v roce 2014, pokud se nám na ni podaří získat dotaci z Evropské unie. Projekt počítá s položením zcela nové vozovky a s opravou mostu, který je nyní již ve velmi špatném stavu. Nová mostní konstrukce je navržena jako monolitický železobetonový rám o rozpětí téměř pěti metrů,“ řekl náměstek hejtmana Karel Janeček, který má na starosti oblast dopravy.

Silnice projde rekonstrukcí v celém průtahu Zbečníkem a v úseku od železničního přejezdu po křižovatku se silnicí II/303 v Hronově. Délka úseku, který začíná u okrajové zástavby města a končí na zmíněné křižovatce, činí zhruba tři kilometry.

Královéhradecký kraj se stará o zhruba 3300 kilometrů silnic druhé a třetí třídy. Do oblasti dopravy každoročně investuje stovky milionů korun. Z evropských finančních zdrojů již získal kraj na modernizaci své silniční sítě zhruba dvě miliardy.