Silnice k hraničnímu přechodu v Bartošovicích se bude opravovat

16. 7. 2013 Autor: Jiří Hošna

Silničáři začnou letos v létě pracovat na rekonstrukci silnice III/311 5 k hraničnímu přechodu v Bartošovicích v Orlických horách. Součástí stavby bude i rekonstrukce mostu přes Bartošovický potok. Náklady budou činit zhruba 2,7 milionu korun a Královéhradecký kraj je uhradí ze svého rozpočtu. Modernizace silnice a mostu usnadní řidičům cestování a zjednoduší automobilový provoz v obou směrech.

„Na silnici třetí třídy vzniknou výhybny, které usnadní automobilům obousměrný provoz. Silničáři vozovku také zmodernizují a vybudují nové odvodnění. Stávající most se dočká kompletní opravy ve spodní i nosné části konstrukce. Zároveň dostane novou nástupní plochu i tamní autobusová zastávka. Stavební práce by měly skončit letos na podzim,“ řekl krajský radní pro oblast dopravy Karel Janeček.

Během stavby bude nutná úplná uzavírka silnice. Pěší budou mít k dispozici přes potok provizorní lávku. Rekonstrukcí za jeden milion korun nedávno prošel i jiný most v Bartošovicích v Orlických horách. Šlo o další z projektů, které zajistily dopravní dostupnost hraničních přechodů v česko-polské příhraniční oblasti. Mezi jiné podobné akce patřila i rekonstrukce silnice k hraničnímu přechodu Olešnice – Lewin Klodski za téměř 46 milionů korun. Kraj tehdy na tyto dva projekty získal peníze z Evropské unie.

Královéhradecký kraj se stará o více než 3313 kilometrů silnic druhé a třetí třídy. Na modernizaci své silniční sítě již získal z evropských finančních zdrojů zhruba dvě miliardy korun.