Kraj chce získat další miliony na opravy svých silnic

24. 10. 2013 Autor: Jiří Hošna

Výbor Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) na začátku října rozhodl, že krajům poskytne finance na opravy silnic druhých a třetích tříd. Královéhradecký kraj požádal o více než 58 milionů korun. Pokud je dostane a bude příznivé počasí, prostaví je ještě v tomto roce, a to až na dvou desítkách komunikací.

„Vytipovali jsme zatím tři silnice druhé a 17 silnic třetí třídy, které by nutně opravy potřebovaly. Jde zejména o vozovky s výtluky, na kterých se rozpadá asfaltový povrch. Plánujeme je opravit ještě do příchodu zimy, aby se jejich stav nezhoršoval a řidiči po nich mohli pohodlně a bezpečně jezdit. Nyní již jen čekáme na finální schválení našeho požadavku ministerstvem dopravy a uvidíme, kolik peněz nakonec našemu kraji bude přiděleno. Vzhledem k blížícímu se zimnímu období tyto finanční prostředky přicházejí za pět minut dvanáct,“ řekl náměstek hejtmana Karel Janeček.

Na předběžném seznamu figurují např. úseky silnic v katastrálních územích obcí Slavhostice, Velký Vřešťov, Kamenice, Jílovice, Černilov, Běchárky, Libná či Pavlišov. Kraj každoročně investuje do svých silnic stovky milionů korun. Peníze jdou jak na jejich rekonstrukci a modernizaci, tak na údržbu po zimě – tedy zejména opravy výtluků.

Kraj kdysi převzal silnice druhé a třetí třídy od státu a již tehdy jejich opravy vyžadovaly miliardové investice. V současné době by bylo potřeba na kompletní renovaci krajské silniční sítě osm až deset miliard korun.

„Kraj ve svém rozpočtu tak obrovské částky nemá. Udržovat silnice v dobrém stavu se mu daří zejména díky tomu, že je úspěšný v získávání evropských dotací. Z dlouhodobého hlediska bude nevyhnutelné, aby stát svou dopravní politiku přehodnotil a do krajů posílal na rekonstrukce silnic více peněz,“ dodal náměstek Janeček.

Královéhradecký kraj se stará o zhruba 3300 kilometrů silnic druhé a třetí třídy. Do oblasti dopravy každoročně investuje stovky milionů korun. Z evropských finančních zdrojů již získal kraj na modernizaci své silniční sítě zhruba dvě miliardy.