Holovousy jsou stříbrné v celostátním kole Vesnice roku

16. 9. 2013

Druhou příčku obsadily Holovousy v celostátním kole soutěže Vesnice roku. Výsledky klání, do kterého se přihlásilo 273 obcí, bylo vyhlášeno o víkendu v Luhačovicích na Mezinárodním dětském folklorním festivalu Písní a tancem. Republikový titul Vesnice roku letos získal Jeseník nad Odrou z Novojičínska, třetí skočil Dolní Újezd ze Svitavska.

Holovousy se letos staly Vesnicí roku v Královéhradeckém kraji. Porota je ocenila za zachování původního rázu vesnice, udržování a obnovování místních tradic či za bohatý společenský život v obci. Letošního 19. ročníku soutěže se zúčastnilo 273 obcí ze 13 krajů. Krajští vítězové postoupili do celostátního kola, ze kterého vzešel trojlístek vítězných obcí. Komise sledovala úroveň společenského života v obci, aktivity obyvatel, celkový obraz vesnice, občanskou vybavenost a infrastrukturu, spolupráci s podnikateli v obci, veřejná prostranství, péči o zeleň a krajinu a také koncepční dokumenty obce.

Cílem soutěže Vesnice roku je vyzdvihnout aktivity obcí, jejich představitelů a obyvatel, kteří se snaží nejen zvelebovat svůj domov, ale rozvíjejí i místní tradice a zapojují se do společenského života v obci. Vyhlašovateli soutěže jsou Spolek pro obnovu venkova ČR, ministerstvo pro místní rozvoj, svaz měst a obcí a ministerstvo zemědělství.