Hlavní program přehlídky Jiráskův Hronov nabídne 82 představení

5. 8. 2013 Autor: ČTK

Letošní 83. ročník celostátní přehlídky amatérského divadla Jiráskův Hronov, který začal v Hronově na Náchodsku, nabídne v hlavním programu 82 představení. V Hronově budou až do 10. srpna k vidění nejúspěšnější inscenace amatérských divadelníků.

"Hlavní program se skládá z inscenací vzešlých z celostátních přehlídek, jejichž většině předcházely přehlídky krajské," uvedla programová ředitelka festivalu Simona Bezoušková. Součástí festivalu je i uvedení osmi inscenací v rámci doplňkového programu, připravené jsou také koncerty či výstavy. Festival začal uvedení Pygmalionu v nastudování Divadelního souboru Jiráskova divadla v Hronově, slavnostní zahájení festivalu se uskutečnilo v sobotu.

K Jiráskovu Hronovu tradičně patří i semináře a různé dílny, do kterých se letos přihlásilo přes 280 zájemců. Každý den se uskuteční také veřejné diskusní forum. "Stejně jako v minulých letech očekáváme příjezd tisícovky přímých účastníků včetně seminaristů a dalších zhruba 900 návštěvníků," řekla Bezoušková.

Jiráskův Hronov je nejstarší divadelní přehlídka v Evropě a pravděpodobně i na světě. Byl založen roku 1931 v Hronově, rodišti spisovatele Aloise Jiráska, a do roku 1951 se na festivalu vždy uváděla alespoň jedna jeho hra. Od roku 1991 program Jiráskova Hronova pravidelně obohacují špičková zahraniční neprofesionální divadla.