Informace k uzavírání veřejnoprávních smluv mezi obcemi v oblasti přestupkové agendy

2. 10. 2018 Autor: Petr Adámek

V textu dále naleznete metodickou informaci k uzavírání veřejnoprávních smluv mezi obcemi v oblasti přestupkové agendy

Z důvodu předcházení možným výkladovým nejasnostem v souvislosti s vymezením předmětu nově uzavíraných veřejnoprávních smluv na úseku projednávání přestupků, tak aby nevznikaly pochybnosti o rozsahu přenášené přestupkové agendy, a aby bylo plně vyhověno v současné době účinnému znění příslušných ustanovení zákona č. 250/2016 Sb., o odpovědnosti za přestupky a řízení o nich, zejména pak ust. § 105 tohoto zákona, doporučujeme obcím vymezit předmět veřejnoprávní smlouvy následujícím textem:

 

Podle ustanovení § 63 odst. 1 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích, ve znění pozdějších předpisů, v souladu s ustanovením § 105 zákona č. 250/2016 Sb., o odpovědnosti za přestupky a řízení o nich, bude město XX prostřednictvím svých orgánů vykonávat místo obce YY v jejím správním obvodu přenesenou působnost na úseku projednávání přestupků, tedy všech přestupků, k jejichž projednávání by byly jinak příslušné orgány obce YY.

 

Uvedená textace se jeví jako optimální, smluvní strany veřejnoprávních smluv mohou samozřejmě užít k vymezení předmětu smlouvy i vlastní formulaci, pro takový případ je však bezpodmínečně nutno vymezit předmět smlouvy tak, aby z něj bylo zřejmé, že je přenášena veškerá přestupková agenda (tedy i ta vyplývající z ostatních právních předpisů), k jejímuž výkonu je příslušná obec základního typu (obec I. stupně).