Plán dalšího rozvolňování bude záviset na počtu nově nakažených v populaci

23. 4. 2021 Autor: Lukáš Vaníček

Jednotlivé kroky budou realizovány formou mimořádných opatření Ministerstva zdravotnictví ČR, která budou předkládána vládě. Načasování závisí na aktuálním vývoji epidemické situace, kdy hlavním kritériem bude počet nově nemocných (incience) na 100 tisíc osob za 7 dnů, s přihlédnutím k dalším ukazatelům šíření nákazy.

Plán dalšího rozvolňování bude záviset na počtu nově nakažených v populaci

První fáze rozvolňování už byla spuštěna uvolněním části maloobchodu a služeb či částečným otevřením škol a mateřských školek a bude pokračovat od pondělí 26. dubna, kdy se v krajích s nejnižším výskytem nových výskytů covid-19 v populaci otevřou zcela mateřské školy a dětské skupiny. K původně avizovaným Karlovarskému a Královéhradeckému nově přibyl i kraj Plzeňský.

BALÍČEK 1: již schválený vládou a částečně realizovaný

Realizace: první fáze začala 12. dubna, rozšířená bude od pondělí 26. dubna (otevření školek ve vybraných okresech) Již obnovené činnosti:

  • obnovení výuky na 1.stupni základních škol v rotačním systému,
  • obnovení výuky předškolních dětí v mateřských školách,
  • obnovení maloobchodu s oblečením a obuví pro děti a papírnictví,
  • obnovení provozu zoologických a botanických zahrad v omezeném režimu,
  • obnovení venkovních trhů (pouze potraviny).

Začne platit od pondělí 26. dubna: Zprovoznění mateřských škol + dětských skupin + lesních školek a podobných zařízení nastane zatím pouze v krajích, kde bude počet nově nemocných k datu vyhlášení mimořádného opatření do 100 nakažených na 100 tis. obyvatel týdně. Seznam krajů bude aktualizován 1x týdně novelou mimořádného opatření. Od pondělí 26. dubna to budou kraje: Karlovarský, Plzeňský a Královéhradecký. V celé republice s pondělkem skončí testování předškolních dětí v mateřských školách. Dále začne platit:

  • obnovení praktické výuky na středních školách (všechny ročníky, 180 tisíc žáků nebo učňů ve střídavém režimu),
  • obnovení praktické výuky na vysokých školách (pouze poslední ročníky – 30 tisíc studentů, částečně ve střídavém režimu),
  • obnovení přístupu do venkovních prostor muzeí a expozic.

Bude možný také organizovaný amatérský sport dětí a mládeže venku po dvojicích, celkem max. 12 osob (6 dvojic) na sportovišti o výměře min 15m² na jednu osobu. Povinné ale budou testy a dodržování hygienických opatření.  

Plán dalšího rozvolňování bude záviset na počtu nově nakažených v populaci
 

BALÍČEK 2: vláda jej bude schvalovat 26. dubna

Realizace: podle plánu od 3. května (nebudou-li k 26. dubnu známky zhoršování epidemiologické situace) Rozhodnutí o balíčku padne v době, kdy nebude ještě spolehlivě zhodnocen efekt ukončení nouzového stavu a částečného obnovení docházky na prvních stupních základních škol, může se projevovat též efekt zprovozňování mateřských škol.

Obnovené činnosti:

Otevře se 2. stupeň základních škol a nižších stupňů víceletých gymnázií a osmileté konzervatoře v rotačním systému po celých třídách a týdnech pouze v regionech s počtem nově nemocných menším než 100 na 100 tisíc obyvatel týdně. Povinné ale bude testování a nošení ochrany horních cest dýchacích.

Mohou začít fungovat služby péče o tělo v režimu 1 poskytující – 1 zákazník, přičemž oba musí mít negativní test na SARS-CoV-2 (antigenní nebo PCR) a ochranu dýchacích cest. Neotevřou se ta zařízení a služby, kde dochází k narušení integrity kůže.

Otevřou se dosud uzavřené prodejny maloobchodu, bude v nich ale třeba dodržovat přísný hygienický režim. Otevření prodejen bude možné, pokud bude počet nově nakažených menší než 100 na 100 tisíc obyvatel týdně.

Na venkovních trzích bude možné prodávat veškerý sortiment. Ale bude to možné, pokud bude počet nově nakažených menší než 100 na 100 tisíc obyvatel týdně.

Otevřou se lázně pro samoplátce, kteří prodělali covid-19 do 90 dnů od nástupu. Neobnoví se krátkodobé pobyty, počet zahraničních hostů bude omezen, bude zde ale nutné dodržovat hygienický epidemický režim a při nástupu bude nutné předložit aktuálně negativní text na covid-19.

Galerie, muzea a památky mohou otevřít, ale bez pořádání skupinových prohlídek, a pouze v regionech s incidencí <100/100tis týdně s přísným hygienickým epidemickým režimem.

Bude možný organizovaný amatérský sport dětí a mládeže venku pouze v regionech s incidencí <100/100tis týdně ve skupinách max. 20 osob (na jednom odděleném sportovišti o ploše min 15m² na 1 osobu) bez ochrany dýchacích cest s podmínkou testování, kontroly dodržování hyg. epid. režimu a sledování výskytu nákaz v oddílech. Uvedené se vztahuje i na tělesnou výchovu a sportovní činnosti ve školách ve venkovním prostředí.

Otevřou se provozovny péče o zvířata.

BALÍČEK 3:

Realizace: podle příznivého vývoje epidemické situace, nárůst počtu nově nakažených bude menší než 100 na 100 tisíc obyvatel týdně. Dojde k němu pravděpodobně 10. až 17. května. Rozhodnutí o balíčku padne v době, kdy bude již dobře zhodnocen efekt ukončení nouzového stavu. Obnovené činnosti:

  • ostatní služby s ochranou dýchacích cest a s omezením,
  • praktická výuka na vysokých školách s testem a ochranou dýchacích cest,
  • svatby a pohřby – navýšení počtu účastníků venku na max 30 osob.

 

BALÍČEK 4

Realizace: až dojde k setrvalém poklesu, a to nárůst počtu nově nakažených menší než 75 na 100 tisíc obyvatel týdně. Ministerstvo zdravotnictví předpokládá, že k tomu dojde ve 2. polovině května, nejdříve ale týden po rozvolnění v balíčku 3. Obnovené činnosti:

  • divadla, koncerty venku s hyg. epid. režimem,
  • hrady a zámky s hyg. epid. režimem,
  • zahrádky restaurací s hyg. epid. režimem,
  • hotely a penziony na max 25 % kapacity s testem, s hyg. epid. režimem, s vyloučením nočních akcí,
  • sport venku ve skupinách max 20 osob s vyloučením vnitřních prostor,
  • sport uvnitř v režimu 1:1 s testem,
  • sport s diváky s omezením a hyg. epid. režimem,
  • svatby a pohřby – navýšení počtu účastníků uvnitř na max 30 osob, venku na max 50 osob.

 

BALÍČEK 5

Realizace: až dojde k setrvalém poklesu na počet nově nakažených pod padesát na 100 tisíc obyvatel týdně. Pravděpodobně by k němu mělo dojít v červnu nebo červenci. Obnovené činnosti:

  • divadla a koncerty uvnitř s omezeními, hyg. epid. režimem a ochranou dýchacích cest,
  • kina s omezením a testem,
  • interiéry restaurací s testem, omezením, hyg. epid. režimem,
  • bazény, sauny, wellness s testem, omezením, hyg. epid. režimem,
  • sport uvnitř s testem, omezením, hyg. epid. režimem,
  • svatby a pohřby – navýšení účastníků uvnitř max 100 osob, venku max 250 osob s ochranou dýchacích cest.

 

BALÍČEK 6:

Realizace: až dojde k setrvalém poklesu na počet nově nakažených pod 25 na 100 tisíc obyvatel týdně. Ochrana dýchacích cest a další opatření budou upřesněna.