SEMINÁŘ ROZVOJ VENKOVA II.

10. 1. 2011 Autor: Renata Fodorová

Seminář Rozvoj venkova v Královéhradeckém kraji II. 9. prosince 2010

Ve čtvrtek 9.prosince 2010 se v obci Nepolisy uskutečnil seminář Rozvoj venkova v Královéhradeckém kraji II.

Královéhradecký kraj a Centrum evropského projektování uspořádaly ve čtvrtek 9. prosince 2010 další společné setkání, které navazovalo na již tradiční setkání pracovníků obcí s rozšířenou působností, na jednání administrátorů Programu obnovy venkova či na seminář k rozvoji venkova v Královéhradeckém kraji , který se konal v květnu letošního roku společně s výstavou Venkovy a venkované.

Seminář byl opět tematicky zaměřen na královéhradecký venkov se zaměřením na spolupráci regionálních subjektů při společném rozvoji a plánování obcí a regionů.

V Pohostinství Na Nové, kde se seminář konal, se sešlo téměř 50 účastníků složených převážně z řad starostů nebo dalších představitelů obcí, mikroregionů a místních akčních skupin.

V dopoledním bloku (9:00 – 12:30) byly prezentovány příspěvky Královéhradeckého kraje, Úřadu regionální rady NUTS II SV, Centra evropského projektování, ale i zástupců přímo z regionu, kteří se s ostatními podělili o své zkušenosti s regionálním rozvojem a s realizací podpory venkovského prostoru.

Zástupcem Krajského sdružení Národní sítě MAS zde byly shrnuty závěry Národní konference VENKOV 2010 konané v Lázních Bělohrad ve dnech 23. - 25. listopadu 2010.

Na semináři vystoupil také polský sociolog Waclaw Idziak, který zde představil ukázku ze své knihy na téma tzv. „tematických vesnic“, která bude v nejbližší době vydána i v češtině.

V odpoledním bloku (13:30 – 16:00) byla představiteli obce Nepolisy představena vítězná obec v soutěži Vesnice roku Královéhradeckého kraje 2010 a poté následovala prohlídka úspěšných projektů realizovaných přímo v Nepolisech ať už z vlastních zdrojů, tak za pomoci krajských nebo evropských dotací včetně prostřednictvím MAS Společná Cidlina.

Na příští rok se chystá pokračovaní obdobných společných setkání na téma rozvoje venkova v Královéhradeckém kraji. Jako potenciální hostitel pro další seminář bude opět oslovena a vybrána jedna z dalších obcí v Královéhradeckém kraji.



Renata Fodorová

Odbor regionálního rozvoje, cestovního ruchu a kultury

oddělení regionálního rozvoje


Soubory ke stažení