Turistický portál Královéhr. kraje

Úvodní stránkaZa kulturouDivadla, filharmonie

DIVADLA, FILHARMONIE

Městské divadlo, Broumov

Městské divadlo, Broumov

Městské divadlo Broumov má 2 divadelní soubory: divadelní soubor Broumov a divadelní soubor Hlavy. Kytice v nastudování DS Hlavy získala v roce 2011 ve Voskově Sázavě 3 ocenění (nejlepší představení, nejlepší pěvecký sbor, nejlepší hudba). Městské divadlo je také každoročně pořadatelem Malého letního divadelní, které se koná na nádvoří broumovského kláštera, za nepříznivého počasí v divadle.

www.broumov.net


Divadlo, Bystré u Dobrušky

Ochotnický divadelní spolek Osvětové besedy Bystré letos existuje již 140 let. Po patnáctileté odmlce se zdejší ochotníci představili v několika kusech nejenom na svém domácím jevišti, ale i v Opočně, Pohoří, Provodově, Liticích, Sedloňově, Deštném apod.

www.obecbystre.cz


Divadlo J. K. Tyla, Červený Kostelec

Základní kámen divadla byl položen 3. srpna 1924 a dne 25. října 1925 bylo divadlo slavnostně otevřeno. Hrála se Lucerna od Aloise Jiráska a Loupežník od Karla Čapka. U příležitosti 100. výročí úmrtí Josefa Kajetána Tyla dne 29. září 1956 bylo divadlo při slavnostním představení jeho hry "Jan Hus" přejmenováno na Divadlo J. K. Tyla. Budova divadla složí také pro pořádání koncertů, zábavných pořadů, přednášek, festivalů a dalších.

http://mks.cervenykostelec.cz/strediska/divadlo-j-k-tyla/divadlo1.html


Divadlo Jesličky, Hradec Králové

Literárně-dramatický obor provozuje stálou scénu ZUŠ Na Střezině - známé divadlo Jesličky. V sále pro 120 diváků se týdně uvádí 2-3 představení. Repertoár tvoří kusy vážné i veselé, klasické i avantgardní, studentská představení, poezie, kabarety, atd.

www.strezina.cz


Klicperovo divadlo, Hradec Králové

Klicperovo divadlo, Hradec Králové

Klicperovo divadlo je důkazem toho, že dobré umění lze provozovat nejen v naší matičce - Praze, ale také v „salonu republiky“ – Hradci Králové. V novodobé historii bylo čtyřikrát jmenováno Divadlem roku České republiky na základě prestižní ankety Nadace Alfreda Radoka. Klicperovo divadlo je také každoročně hlavním pořadatelem festivalů Čekání na Václava (28. září – 28. října) a Divadlo evropských regionů (21.–30. června).

www.klicperovodivadlo.cz


Loutkové divadlo Drak, Hradec Králové

Divadlo DRAK, Hradec Králové

Divadlo DRAK hraje svá představení pro celou rodinu. V hledišti se tak potkávají všechny generace diváků od nejmenších dětí až po jejich babičky a dědečky. Za více než padesát let své existence si Divadlo DRAK vydobylo výjimečnou pověst jak v Čechách, tak i v zahraničí. Od roku 2010 se Drak rozrostl o Labyrint - divadelní muzeum s interaktivní hernou pro děti i dospělé a také o Studio, variabilní studiovou scénu pro sto diváků.

www.draktheatre.cz


Filharmonie, Hradec Králové

Filharmonie Hradec Králové

Filharmonie Hradec Králové (FHK) byla založena v roce 1978 pod názvem Operní orchestr města Hradec Králové, o rok později bylo těleso přejmenováno na Symfonický orchestr Hradec Králové, v roce 1987 na Státní symfonický orchestr Hradec Králové. Od vzniku České republiky (1. 1. 1993) nese orchestr název Filharmonie Hradec Králové, vyjadřující historickou kontinuitu sahající přes Filharmonii Sokola v Hradci Králové až k Filharmonické jednotě činné ve městě od roku 1887. Období největšího uměleckého rozkvětu tělesa je spojeno se jménem prof. Františka Vajnara. Současným šéfdirigentem FHK je Ondřej Kukal, hlavním dirigentem Andreas Sebastian Weiser. FHK účinkovala v Belgii, Francii, Itálii, Německu, Nizozemí, Polsku, Rakousku, Španělsku a Švýcarsku. Dosaženou interpretační kvalitu orchestru dokumentují CD nahrávky pro tuzemské i zahraniční společnosti nebo Český rozhlas. Od roku 2005 je Filharmonie Hradec Králové pořadatelkou festivalu Hudební fórum Hradec Králové.

www.fhk.cz


Jiráskovo divadlo a Čapkův sál, Hronov

Jiráskovo divadlo, Hronov

Dominantou hronovského náměstí je Jiráskovo divadlo. Bylo postaveno podle projektu Ing. arch. Jindřicha Freiwalda. Od roku 1931 se v něm každoročně konají mezinárodní přehlídky amatérského divadla Jiráskovy Hronovy. Ve druhém patře divadelní budovy najdeme Jiráskovo muzeum, zaměřené k historii a národopisu Hronovska a k osobě a dílu Aloise Jiráska. Divadlo slouží také jako kinosál.

Od roku 1999 je budova Jiráskova divadla stavebně propojena s novou dostavbou – víceúčelovým sálem Josefa Čapka, kde se pořádají další společenské akce (plesy, maturitní plesy, divadelní představení, koncerty, zaměstnanecké večírky, taneční pro mládež i dospělé atd.).

www.mestohronov.cz


Boučkovo loutkové divadlo, Jaroměř

Boučkovo divadlo, Jaroměř

Stálá scéna Boučkova loutkového divadla sídlí ve druhé nejstarší budově stálé scény pro loutky v naší republice. Soubor hraje pravidelně jednou měsíčně představení pro děti, pořádá dvakrát ročně přehlídky loutkových divadel, na jaře je to v únoru Boučkova Jaroměř a na podzim v listopadu Jaroměřské Loutkaření. Kromě toho se zájezdovými představeními klasického rodinného marionetového divadla účinkuje po celé republice.

www.bodi.cz


Městské divadlo, Jaroměř

Městské kulturní středisko Jaroměř nabízí širokou nabídku divadelních představení profesionálních divadel z celé České republiky, koncertů vážné i populární hudby, kurzů a kroužků. Každoročně je zde realizována nesoutěžní přehlídka amatérských činoherních divadel „Jaroměřské divadlení“ a dále přehlídka scénického tance „Tanfest“.

http://divadlojaromer.cz


Erbenovo divadlo, Miletín

Erbenovo divadlo, Miletín

Divadelní soubor Erben (DSE) z Miletína je jeden z nejstarších amatérských souborů hrajících česky s tradicí od roku 1827. Vedle své vlastní divadelní produkce pravidelně realizuje s dalšími organizacemi divadelní přehlídky a festivaly, jako například postupovou přehlídku Východočeských venkovských divadelních souborů pod názvem Miletínské divadelní jaro. V podzimních a zimních měsících pořádá soubor tradiční divadelní festival Divadelní Erbenův Miletín. Součástí festivalu je soutěžní Národní přehlídka seniorského divadla s možností přímého postupu na Jiráskův Hronov. DSE je nositelem ceny Jevínský Štefan za dlouhodobý kulturní přínos.

http://dserben.miletin.cz/


Divadlo Dr. Josefa Čížka, Náchod

Městské divadlo Dr. Josefa Čížka v Náchodě je národní kulturní památkou. Budova byla postavena podle návrhu pražského architekta Aloise Čenského za pouhé dva roky, slavnostní otevření se konalo v roce 1914. Bohatě zdobený interiér je doplněn o skutečnou uměleckou lahůdku - oponu s výjevem příchodu prvních Čechů na Říp, ručně malovanou Mikulášem Alšem. Překrásná čistě secesní budova je nejen ozdobou města, ale také významným kulturním centrem širokého okolí. Divadlo sice nedisponuje stálou scénou, nicméně o to je jeho program pestřejší, ročně se zde uskuteční více než dvě stovky nejrůznějších kulturních pořadů a setkání.

www.beraneknachod.cz


Loutková scéna Dětem pro radost, Náchod

Loutkové divadlo, Náchod

Loutkové divadlo „Dětem pro radost" v Náchodě hraje pravidelně v období září–duben každou sobotu od 15 hod., a to nepřetržitě od roku 1953. Je zavedené pro marionetové, maňáskové i javajkové divadlo. Využívá několika zájezdových scén, se kterými často, zpravidla o nedělích, hostuje prakticky po celém regionu. Součástí souboru je i jeho dětská část – loutkoherci ve věku 10–12 let. Jejich samostatná představení jsou od r. 2011 zařazována do dramaturgického plánu a stávají se součástí kmenového repertoáru.

www.detemproradost.com


Jiráskovo divadlo, Nový Bydžov

Jiráskovo divadlo, Nový Bydžov

Jiráskovo divadlo v Novém Bydžově bylo po mnohaleté rekonstrukci znovuotevřeno 14. února 2003. Od té doby se na jeho prknech vystřídala řada profesionálních i amatérských souborů z celé ČR. Domovskou scénu zde mají také členové Divadelního spolku Jirásek, kteří zde naposledy odehráli hudební komedii Limonádový Joe. Divadlo je vybaveno nejmodernější jevištní a světelnou technikou a je schopno splnit i ty nejnáročnější požadavky ze strany hostujících souborů i návštěvníků.

www.jiraskovodivadlo.cz


Kolárovo divadlo, Police nad Metují

Kolárovo divadlo bylo postaveno v roce 1941. Většina financí na jeho výstavbu byla získána z darů občanů města Police nad Metují. Na prknech jeviště mohou diváci zhlédnout profesionální i amatérské divadelní soubory, koncerty a jiné kulturní akce. Každý podzim se zde koná tradiční festival Polické divadelní hry (v roce 2011 již 64. Ročník. Kolárovo divadlo slouží také jako kino.

http://www.policko.cz/cs/divadlo.php


Pelclovo divadlo, Rychnov nad Kněžnou

Pelclovo divadlo, Rychnov nad Kněžnou

Pelclovo divadlo je od roku 1897 kulturní Mekkou Rychnova nad Kněžnou, na výzdobě této výstavní budovy se podílela řada výtvarných umělců. Velkému sálu dominuje reliéf F. M. Pelcla od pražského sochaře F. F. Hergesla. Od roku 2008, kdy prošlo divadlo celkovou rekonstrukcí, slouží opět všem múzám - především však divadlu, tanci a hudbě. Nejvýznamnější kulturní akcí města je přehlídka umělecké tvorby Poláčkovo léto.

www. kulturark.cz


Loutkové divadlo, Smiřice

Loutkové divadlo nepřetržitě působí od roku 1926 a je nejdéle působícím kulturním spolkem ve Smiřicích. Za dobu své existence dosáhlo významných úspěchů na soutěžních přehlídkách, především na Loutkářské Chrudimi. V současné době tvoří jeho repertoár klasické pohádky určené zejména menším.

www.smirice.cz


Divadlo Aloise Jiráska v Úpici

Divadlo Aloise Jiráska, Úpice

Zakladateli divadla v Úpici byli nadšení ochotníci v čele s Janem Zárubou již v roce 1823. Po mnohaletém úsilí a veřejné sbírce se podařilo prosadit stavbu divadla. První představení se konalo 18. 6. 1938. Ani válečné období nepřerušilo dlouholetou činnost místního ochotnického spolku. Dnes jsou v divadle uváděny profesionální pořady, prostor mají loutkáři, školy, spolky a další instituce, které mají veřejnosti co nabídnout. V budově je v provozu také kino.

www.divadloupice.cz


Divadlo Klicperův dům, Chlumec nad Cidlinou

Divadlo Klicperův dům, Chlumec nad Cidlinou

Divadlo Klicperův dům Chlumec nad Cidlinou nabízí divákům Divadelní sezony profesionálních divadel, je pořadatelem amatérské divadelní přehlídky „Klicperův Chlumec“. Uvádí filmová představení pro dospělé a děti. Pořádá koncerty, výstavy, přednášky. Divadlo Klicperův dům provozuje Město Chlumec nad Cidlinou. V roce 2006 došlo ke kompletní rekonstrukci bývalého kina „Panorama“ na multifunkční kulturní zařízení. Program je vytvářen pro jednotlivé měsíce s upoutávkou na měsíc další.

www.chlumecnc.cz


ČESKÝ RÁJ
KRKONOŠE A PODKRKONOŠÍ
KLADSKÉ POMEZÍ
HRADECKO
ORLICKÉ HORY A PODORLICKO