Turistický portál Královéhr. kraje

Úvodní stránkaČeský ráj

ČESKÝ RÁJ

Český ráj

Území s krásnou přírodou nedaleko hlavního města Prahy se již po polovině 19. století stalo oblíbeným letoviskem české literární, umělecké a intelektuální smetánky. Byly to právě osobnosti českého kulturního života, které zde hledaly inspiraci a cítily se zde doslova jako v ráji. Jejich vlastní pojmenování Český ráj se vžilo do povědomí lidí natolik, že je dnes oficiálním názvem celé turistické oblasti, která nabízí pestrou škálu přírodních zajímavostí, stavebních památek a děl lidové architektury.

Český ráj

Harmonickou krajinu tohoto pomyslného ráje charakterizují rozmanitá pískovcová skalní města s bory, lesy, hluboká údolí potoků, říčky, rybníky, louky, malebné vesničky, množství hradů a zámků.

Prachovské skály

K Českému ráji neodmyslitelně patří pískovcové skály lemující kaňonovitá údolí vodních toků nebo tvořící rozsáhlejší skalní města. Jedinečnou přírodní a kulturní památkou s unikátním ekosystémem, tvořeným vzájemnými vazbami skalního města, lesního prostředí a volně žijícími živočichy a rostlinami je Přírodní rezervace Prachovské skály. K přírodním památkám patří také soustava Jinolických rybníků na severovýchodním okraji Prachovských skal.

Kost

Dalším dominantním krajinným prvkem Českého ráje jsou samostatné výchozy vyvřelých hornin. Mnohé z nich se staly strategicky výhodným místem pro stavbu hradů. Dnes jsou hrady Kost, Trosky, Veliš či Kumburk neformálními symboly celé turistické oblasti.

Výjimečná přírodní hodnota území Českého ráje vedla roku 1955 k vyhlášení velkoplošné ochrany nejcennějších částí turistické oblasti formou Chráněné krajinné oblasti, která se roku 2005 stala zároveň geoparkem UNESCO.


Video - Český raj


Soubory ke stažení


Fotogalerie

ČESKÝ RÁJ
KRKONOŠE A PODKRKONOŠÍ
KLADSKÉ POMEZÍ
HRADECKO
ORLICKÉ HORY A PODORLICKO