Turistický portál Královéhr. kraje

Úvodní stránkaKrkonoše a Podkrkonoší

KRKONOŠE A PODKRKONOŠÍ

Sněžka

Přírodní drsné klima horských hřebenů, členitých údolí, ale i řečištních toků přispělo k vytvoření mimořádně rozmanitého krajinného reliéfu našich jediných velehor. Krkonoše vyčnívají jako ostrov nad okolní rovinatou krajinu. Jeho vrcholy s nejvyšší horou České republiky, Sněžkou (1 602 metrů nad mořem), vystavené severním větrům, konzervují unikátní přírodu z dob ledových, připomínající tundru daleké Skandinávie. V tomto království kamení, mechů, trav a lišejníků čekají návštěvníky také neprostupné koberce kosodřeviny, husté smrčiny, bohaté porosty buků, javorů a jasanů či pestré bohatství květin na krkonošských lukách.

Labský vodopád

Jako ojedinělý středoevropský přírodní celek je území Krkonoš od roku 1963 národním parkem. Od roku 1984 je Krkonošský národní park součástí organizace světových parků a v roce 1992 byl zařazen mezi Biosférické rezervace UNESCO.

pramen Labe


V Krkonoších rovněž pramení jedna nejvýznamnějších českých i evropských řek – Labe. Na místě zvaném Labská louka ve výšce 1 384 metrů nad mořem vytéká jako horská říčka, až se rozšiřuje, přibírá na své cestě další řeky a asi 80 km za německým přístavním městem Hamburkem se vlévá jako evropský veletok do Severního moře.

Podkrkonoší


Malebnou krásou oplývá i krkonošské podhůří – Podkrkonoší, s dominantním hřebenem Zvičiny ve výšce 671 metrů nad mořem. Do jeho přírodních zajímavostí lze zařadit velký turistický magnet – zoologickou zahradu ve Dvoře Králové nad Labem, která je největším chovatelem afrických zvířat v Evropě.

ZOO Dvůr Králové


Video - Krkonoše


Přílohy ke stažení:

Název přílohy Popis Typ Velikost
KRKONOŠE A PODKRKONOŠÍ mapa 1:100 000 pdf 4265 kB

Fotogalerie

ČESKÝ RÁJ
KRKONOŠE A PODKRKONOŠÍ
KLADSKÉ POMEZÍ
HRADECKO
ORLICKÉ HORY A PODORLICKO