Turistický portál Královéhr. kraje

Úvodní stránkaHradecko

HRADECKO

Krajina Hradecka spojuje ideální prostředí pro rodinnou dovolenou a relaxaci, aktivní odpočinek i cykloturistiku. Velké množství historických památek, kulturních akcí a výborná dopravní dostupnost Hradecka vytváří vynikající podmínky pro jak domácí, tak zahraniční návštěvníky.

Hradec Králové

Hradecko


Za krásami přírody to na Hradecku není nikde daleko. Doslova za branami Hradce Králové se rozkládají rozsáhlé lesy táhnoucí se čtyřicet kilometrů jihovýchodním směrem, protkané turistickými a cyklistickými trasami. Za horkých dnů je možné osvěžit se v jednom z četných písníků, které obklopují Hradec Králové prakticky ze všech stran. Jsou také oblíbeným místem pro trávení letní dovolené u vody.


soutok Labe a Orlice

Významnou přírodní zajímavostí překračující význam regionu je řeka Orlice. Přirozeně meandrující řeka s četnými slepými rameny skrývá krásy starých tůní, mokřin a lužních lesů. V Hradci Králové ústí Orlice do Labe. Město je rovněž známo jako město zeleně, a to díky rozsáhlým upravovaným městským parkům. V některých z nich najdeme i chráněné památné stromy.

Bílá věž, katedrála sv. Ducha; Hradec Králové


Město Hradec Králové je také věnným městem královny Elišky. Je nazýván salonem republiky a za jeho architektonickými skvosty se ukrývá práce jedněch z nejvýznamnějších českých architektů, jakými byli Jan Kotěra a Josef Gočár. Krásy Hradce Králové lze obdivovat při vyjížďce na loďce po řece Labi, při procházkách ulicemi či zelenými parky, nebo z ptačí perspektivy z Bílé věže, dominanty města.


Video - Hradecko


Přílohy ke stažení:

Název přílohy Popis Typ Velikost
HRADECKO mapa 1:100 000 pdf 3832 kB

Fotogalerie

ČESKÝ RÁJ
KRKONOŠE A PODKRKONOŠÍ
KLADSKÉ POMEZÍ
HRADECKO
ORLICKÉ HORY A PODORLICKO