Turistický portál Královéhr. kraje

Úvodní stránkaRegionální výrobkyPotraviny a nápoje

REGIONÁLNÍ VÝROBKY - POTRAVINY A NÁPOJE

DĚTENICKÉ PIVO - “pivo, které pili naši praotcové”

První zmínka o vaření piva v Dětenicích pochází již z roku 1307. Po dlouhá staletí bylo dětenické pivo perlou mezi českými pivy. Je vyráběné dle prastarého receptu původním postupem (vařením na otevřeném ohni) a z tradičních surovin. K zázračnému a prastarému receptu se váže legenda o loupeživém rytíři Arturovi, který si nechával vařit pivo s blahodárnými účinky, nazývané proto „pivo lásky“. Návštěvníci dnes mohou zavítat do originálního pivovarnického muzea či obdivovat nádherné historické sklepy, kde je dnes zřízena středověká krčma a v níž ochutnají pivo takové, jaké ho pili naši praotcové.

www.detenice.cz

FABIO PRODUKT SPOL. S.R.O. - OLEJE

Firma Fabio Produkt, s.r.o. více jak 15 let vyrábí a dodává široké spektrum rostlinných a fritovacích olejů pod obchodní značkou Manka. Je výrobcem oleje řepkového, rostlinného, slunečnicového, fritovacího, olivového, palmového, kokosového a dalších exotických druhů. Řadu olejů doplňují ochucené oleje vyrobené za studena lisovaného řepkového oleje s příměsí koření a čerstvých bylinek v šesti chuťových variantách. Jde o ručně plněné oleje, kde stačí jen pár kapek k získání nové, netradiční chuti.

www.fabioprodukt.cz

NOVOPACKÉ PIVO - „teprve pivo udělá žízeň krásnou“

Tradice vaření piva v Nové Pace se datuje již od první poloviny 13. století, nedlouho po založení města. Základní kámen pivovaru byl položen v roce 1871 a od této chvíle se zde pivo nepřestalo vařit. Návštěvníci si dnes mohou v rámci exkurze prohlédnout zrekonstruovanou novogotickou stavbu pivovaru a poslechnout si postup tradičního způsobu výroby piva. V současné době vyrábí pivovar několik druhů piv, na své si přijdou milovníci světlého, tmavšího, ale například i třešňového piva. Ochutnat například „Broučka“, osvěžující světlé pivo, či „Podkrkonošský speciál“, silnější pivo s nádhernou barvou a nezaměnitelnou hořkostí, bude určitě jedinečný zážitek.

www.novopackepivo.cz

ČEŠOVSKÁ PÁLENKA

Kromě služeb pěstitelské pálenice nabízí lihovar v Češově i prodej pálenky z různých druhů ovoce – třešní, višní, hrušek, hroznového vína, ale i rybízu či dokonce jeřábu. Výrobky jsou vyhlášené svoji prvotřídní kvalitou, zajišťovanou nejmodernější technologií výroby.

www.pestitelskapalenice.cz

KVASNICOVÉ PIVO CAR - „Ve víně je pravda, v pivu síla ji unést.”

Zastavíte-li se dnes v Bělči, můžete ochutnat nejen pivo CAR 12% (světlý nefiltrovaný ležák), ale i CAREVNU 13% (tmavý nefiltrovaný ležák) – pivo, které bude možná chutnat více ženám. Specialitou je pak pivo VČELKA (světlý nefiltrovaný ležák s příchutí medu). Minipivovar založený v roce 1993 byl doslova ručně ukován a vybouchán ze surových nerezových plechů. Varna byla umístěna mimo hlavní sál hostince. Název piva byl dán podle pradědečka majitele, kterému se ve vesnici přezdívalo CAR.

MEDOVÁ A DALŠÍ PIVA Z PARTYPIVOVARU

V pivovaru o rozloze necelých 16 m2 se vaří hned několik druhů piv. Například Hradecké pivo bílé, Eliščino královské, speciální pivo tzv. Badebier-Rambouskovo (tmavé pivo ke koupelím) a čas od času se pivovar předvede s nějakým extra speciálním pivem, kupříkladu „CHILLI BEAR ARIZONA“ s pravou chilli papričkou. Tento pivovárek se stal jako vůbec první v České republice producentem celé škály – konkrétně 8 druhů – medového piva.

www.rambousek.wz.cz

PLÍSŇOVÝ SÝR NIVOVÉHO TYPU

Tradice výroby sýrů sahá v obci Dolní Přím do roku 1879, kdy hrabě Jan Harrach zakoupil zdejší pivovar z roku 1626 a již v roce 1880 jej přebudoval na sýrárnu, která vyráběla typický, v celém kraji oblíbený harrachovský smetanový sýr, který se podobal romadúru. Sýry pak zrály v pivovarských sklepích, které byly prochlazovány přírodním ledem z okolních rybníků. Sýr je vhodný jako doplněk k vínu i k tepelnému zpracování dle tradičních, několik set let starých receptů.

www.syr-niva.cz

PRALINKY MISTRA CUKRÁŘE

Pod Bílou věží za mohutnými zdmi zbytků hradeb nalézá se umělecké Cukrářství U Rudolfa. Večer co večer pod rouškou tmy bublá tu kotlík té nejjemnější pravé čokolády. Za pomoci svých oddaných pomocníků a s použitím té nejvybranější alchymie dovezené z celého světa, vzniká tu v mistrových rukou pralinka za pralinkou.

www.dezerty.cz

ČESNEKOVÝ SALÁM A HUSPENINA Z MARKOUŠOVIC

Takový česnekový salám z Markoušovic či Markoušovická huspenina a další výrobky stojí rozhodně za ochutnávku. Při výrobě se nepoužívají žádné náhražky masa a upřednostňují se přírodní konzervanty.

www.masokombinatpokr.cz

HORALSKÉ TRUBIČKY

Kromě tradičních plněných trubiček, zvaných „horalské trubičky“, si můžete pochutnat i na dalších cukrovinkách a pochutinách vyráběných v Teplicích nad Metují.

KAZDŮV LOVECKÝ MAXI SALÁM

Značkový fermentovaný Kazdův Lovecký salám Maxi je jedinečný díky svému složení. Přidaná probiotická kultura, která příznivě působí na naši střevní mikroflóru, spolu s fermentací trvanlivého salámu podporuje naše zdraví a zvyšuje naši energii.

www.masokazda.cz

KOZÍ SÝRY A JOGURTY ZE ŽERNOVA

Výbornou specialitou k nakousnutí je zrající sýr – tzv. žernovský bochník. Dalšími pochutinami ze Žernova jsou čerstvé kozí sýry – krémový a dohřívaný (též s bylinkami), čerstvý tvaroh či bílý jogurt. Mimo to si můžete v Žernově nakoupit kozí mléko (nutná vlastní nádoba).

OLIVĚTÍNSKÉ PIVO OPAT – „originální klášterní pivo“

Za použití nejkvalitnějších domácích surovin, vlastní vody čerpané z hluboké artézské studny

a prvotřídních pivovarských kvasnic se v broumovském pivovaru rodí pivo vyznačující se mírně nasládlou jemnou chutí s příjemnou chmelovou vůní a hořkostí. Pivovar založený již v roce 1348 dnes vyrábí světlá, polotmavá, tmavá piva, ale i speciály jako Pepper Kvasničák či Medový Kvasničák s podílem živých kvasinek. Návštěvníci mohou absolvovat i komentovanou prohlídku pivovaru s ochutnávkou a spolu s ní navštívit i stálou expozici pivovarnického muzea.

www.pivovarbroumov.cz

PIVO PRIMÁTOR – „specialista na speciály“

Piva jsou vařena klasickou, staletími prověřenou technologií charakteristickou pro české pivo. Pivovar s přízviskem „specialista na speciály“, založený již v roce 1872, je v současné době proslulý zejména produkcí rozsáhlého sortimentu speciálních piv. Vyrábí se zde světlé ležáky, tmavé ležáky, speciální tmavá i polotmavá piva, pšeničné kvašené pivo, ale i pivo se sníženým obsahem cukrů nebo nealkoholické slabě prokvašené pivo. Pivovar mimo jiné nabízí pro organizované skupiny prohlídky s výkladem a možností ochutnávky.

www.primator.cz

LIMONÁDA PRIMÁTOR

Limonády šesti příchutí jsou vyráběny z vysoce kvalitní vody pocházející ze státní přírodní rezervace Adršpašsko-teplických skal v chráněné krajinné oblasti Broumovsko.

www.primator.cz

POLICKÝ CHLÉB

Chléb Polický se vyznačuje charakteristickou, navinulou chutí po použitém, dobře vyzrálém žitném kvasu a výraznou chlebovou vůní. Tvarování chleba se provádí ručně. Peče se v klasické parní peci. Povrch chleba je zlatohnědé barvy s křupavou kůrkou, spodní kůrka je výrazně pomoučena.

http://www.kvicerovska.pekarna.sweb.cz

PŘÍRODNÍ SÝRY Z KRAVSKÉHO A KOZÍHO MLÉKA

Kvalitní domácí sýry, tvaroh, či mléko ochutnáte na farmě nacházející se v nádherné krajině Adšpašsko-teplických skal. Při své návštěvě si můžete také prohlédnout domácí zvířata.

ROKYTNICKÝ MED

Vysoce kvalitní včelí med z ekologicky nezatížených lesů a luk vám nabízí farma Rokytník. Přímo na farmě si můžete vybrat z pěti druhů medu, medoviny, medového piva, medových bonbónů, medových čajů, medové kávy, kosmetiky se včelími produkty či svíčky ze včelího vosku.

www.rokytnikvcely.cz

VČELÍ PRODUKTY

Ve Chvalkovicich se zabývají výrobou tradičních i speciálních výrobků z medu a včelích produktů. Ve včelařské prodejně si můžete zakoupit medovinu, svíčky, kosmetiku či další produkty.

www.prokop.yc.cz

OVČÍ SÝRY, JOGURTY, JOGURTOVÁ MLÉKA, TVAROHY, TVOROHOVÉ DEZERTY – PROBIOTICKÉ, ŽINČICE

Z kopců nad Šonovem u Broumova se na stoly milovníků mléčných delikates dostává ovčí sýr. Na své farmě a okolních pastvinách chovají Monika a Vladimír Menšíkovi přes 400 ovcí. Z mléka vyrábějí ovčí sýry. Měkké, tvrdé, ochucené, tvaroh i jogurty. V roce 2005 byl jejich sýr oceněn titulem Sýr roku v kategorii ovčích sýrů. Všechny produkty mají certifikát BIO kvality.

http://www.regionalni-znacky.cz/arz/cs/certifikovane-produkty/detail/438/ovci-syry-jogurty-jogurtova-mleka-tvarohy-tvarohove-dezerty-probioticke-zincice?k=8&r=15.3.6.11

JABLKA Z PODCHLUMÍ

V oblasti Podkrkonoší jsou ideální podmínky pro ovocnářství. Výborně se zde daří třešním, švestkám, hruškám, zejména ale jablkům. Vyhlášené jsou například Holovouské malináče, které se v okolí Chlumu pěstují odpradávna.

DOBROVODSKÉ KYSANÉ ZELÍ

Pěstování zelí a produkce kysaného zelí má v Dobré Vodě u Hořic dlouholetou tradici. Zelí je pěstováno v režimu integrované produkce, což znamená velmi omezené používání hnojiv a pesticidů a zaručuje vysokou kvalitu produkované zeleniny. Zelí je zpracováno v místní zelárně na kysané zelí, které se vyrábí dle klasické staročeské receptury, kdy se při nakládání do čerstvé krouhanky přidává pouze sůl a kmín.

www.primator.cz

HOŘICKÉ TRUBIČKY

Recept na hořické trubičky existuje již od roku 1812, kdy ho dle pověsti sdělil raněný generál a kuchař císaře Napoleona zdejší paní Líčkové jako odměnu za ošetřování při návratu po porážce v Rusku. V současnosti si můžete hořické trubičky v nejrůznějších podobách zakoupit u mnoha producentů, kteří se rozhodli vyjít při výrobě z tradičního receptu. Názvu hořické trubičky udělila Evropská unie ochrannou známku původu, a tak se smí vyrábět jen v Hořicích a přilehlých obcích do 10 km od hranic města.

www.horicketrubicky.cz

www.strixhorice.cz

www.trubicky.kvalitne.cz

www.hovorkovytrubicky.cz

www.horicketrubicky.webpark.cz

www.horicketrubicky.eu

www.horicke-trubicky.cz

CHUTNÝ PRECLÍK

Velkou specialitou a chloubou pekařství v malebném městečku Lázně Bělohrad je výroba preclíků, které jsou lidmi označovány jako „nezapomenutelná pochoutka“. Preclíky jsou sypané mákem a solí a specifické aroma jim mimo jiné dodává i použité vepřové sádlo. Výjimkou jsou celozrnné preclíky, kde je v těstě zapracována směs semen s rostlinným olejem.

www.josefrydl.cz

KRKONOŠSKÁ MEDOVINA

Krkonošská medovina je 18% přírodní alkoholický nápoj, který se vyrábí tradičním způsobem, tedy kvašením roztoku vody a medu s přidáním bylinných výluhů. Proces trvá minimálně jeden rok a jsou vyloučeny chemické konzervanty. Ochutnat můžete například višňovou, mandlovou nebo klasickou medovinu, ať už studenou, či ohřátou.

www.medovina-apicor.cz

SYROVÉ ČERSTVÉ MLÉKO

Jedná se o mléko, které nebylo podrobeno žádnému tepelnému ošetření. Obsahuje přírodní prvky, které posilují obranu imunitního systému a oživují střevní mikroflóru.

http://www.regionalni-znacky.cz/arz/cs/certifikovane-produkty/detail/332/syrove-cerstve-mleko?k=8&r=15.3.6.11

MILETÍNSKÝ JAHODOVÝ PERNÍK

V Cukrářství Erben se kromě modlitbiček pečou také perníky, z nichž nejznámější je lahodný Miletínský jahodový perník.

www.cukrarna-erben.cz

DOMÁCÍ JABLEČNÝ MOŠT

Domácí jablečný mošt - čistá přírodní 100% jablečná šťáva bez přidání cukru, získaná z jablek vypěstovaných na jižním svahu hřebene chlumu v regionu Podkrkonoší. Jablečný mošt pozitivně působí na nervový systém proti únavě. Je tradičním elixírem mládí.

http://www.karesova-bio.eu

PIVO KRAKONOŠ - „pivo z Krkonoš“

V současné době vyrábí pivovar Krakonoš 5 druhů piva. Na Vánoce a Velikonoce obohacuje trh o speciální světlé pivo Krakonoš 14%. Pivo je vyráběno klasickou technologií, nepasterizované, mikrobiálně filtrované. Pro výrobu piva se používá voda z vlastní studny, která je 60 metrů hluboká.

www.pivovar-krakonos.cz

PRAŽENÁ KÁVA VOLKAFE

Jednotlivé druhy pražené kávy dle země původu a směsi z nich sestavené nabízené balené do sáčků různých gramáží nebo k přímé konzumaci na provozovně KAFÍRNA jako espresso, latté, capuccino, atd., popřípadě s sebou do kelímku.

Surovina - zelená káva se zpracovává přímo na provozovně. Káva se zde praží a mele, takže je vždy čerstvá. Zpracování je ovlivněno znalostmi a zkušenostmi pražiče a jeho uměním kávu upražit a uměním baristy připravit kvalitní kávu s originální chutí a vůní. Sáčky, kelímky i míchátka jsou ekologické.

http://www.kafirna-trutnov.cz

PIVO KRKONOŠSKÝ MEDVĚD

V minipivovaru na severním okraji Vrchlabí se vyrábí Krkonošský medvěd, ať už jako světlé výčepní pivo, tmavý ležák, či pivo s třešňovou příchutí. Pivo můžete ochutnat hned v místní restauraci, jež je rozdělena do tří sálů. V rytířském sále například návštěvníci vidí otevřené kvasné kádě, ale i ležácké a stáčecí tanky. Kromě příjemného posezení si můžete prohlédnout minipivovar a navštívit místní prodejnu.

www.hotel-vrchlabi.cz

KRÁLOVÉDVORSKÉ PIVO TAMBOR

Třicet let, a to přesně na den, trvalo obnovení vaření piva ve Dvoře Králové nad Labem, které tu získalo obrovskou tradici. Stalo se tak ve zcela novém pivovaru, který nese jméno „TAMBOR“. Hlavním přáním pivovaru je navázat na tradiční způsob vaření. Kvalitní voda, moravský slad a žatecký chmel spolu s dostatečnou dobou ležení vytvářejí charakteristickou chuť, plnou a jemně hořkou. V roce 2010 udělila Židovská obec v Praze Královédvorskému pivu KOSHER CERTIFIKATE.

www.pivo-tambor.cz

BIOZELENINA

Je pěstována bez použití chemických látek a umělých hnojiv za použití tradičních postupů mechanické kultivace. Biozelenina obsahuje více vitamínů, minerálních látek a dalších živin. Obsahuje méně vody, více sušiny a přirozených aromatických látek, takže má lepší a výraznější chuť.

www.biozelenina.cz

BOLEHOŠŤSKÉ KYSANÉ ZELÍ

Originální původ bolehošťského zelí je dán specifickými půdními podmínkami, ve kterých je tato surovina pěstována. Stoletá tradice výroby umocněná současnou moderní technologií zpracování je zárukou vysoké kvality produkce. Zůstává zachována plná dietetická hodnota zelí s vysokým obsahem původní zelné šťávy bez použití chemických přísad.

FROLÍKOVA KÁVA

Jedinečnost Frolíkově kávě dodává ojedinělý způsob pražení a použití kvalitních surovin první jakosti. V současné době můžete okusit, ať z pohodlí domova, nebo na cestách po Hradci Králové, šest druhů směsí kávy, z nichž každá má své specifické aroma a chuť. Každý rok před Vánoci vzniká také jedinečná vánoční káva, která je speciálně připravována pro vánoční pohodu a má každý rok jinou neopakovatelnou chuť.

www.frolikovakava.cz

CHLENSKÁ TLAČENKA / CHLENSKÁ UZENINA

Chlenská tlačenka je vařený masný výrobek s vysokým podílem libového masa s nízkým obsahem tuku, nezbytným obsahem spojky, koření a soli. Chlenské uzeniny jsou tepelně opracované uzené masné produkty vyráběné z čerstvé kvalitní suroviny, z vytříděného masa a bez použití náhražek. Mezi chlenskou uzeninu patří například šunkový lahůdkový salám, janovické párky, chlenský salám, staročeský komínový salám, papriková klobása či kladenská pečeně.

www.zopos.cz

LIČENSKÝ CHLÉB

K výrobě Ličenského chleba se používá pouze pramenitá voda z vlastní studny, mouka (pšeničná a žitná), sůl a kmín. Chléb je vyráběn ze stoprocentně prokvašené žitné mouky bez použití zlepšujících či konzervačních látek. Má tvar veky, pružnou a vláčnou střídku s kmínem, kůrku kaštanově-hnědé barvy.

SVÁTEČNÍ KOLÁČKY

Sváteční koláčky jsou ručně vázané, mají zlatavé zbarvení, střídku jemnou a velmi chutnou. Jsou plněny makovou, tvarohovou nebo povidlovou (švestkovou) náplní a na povrchu jsou pocukrované nevlhnoucím cukrem. Stejná receptura se používá i pro výrobu svatebních koláčků, které se od těch svátečních liší svou „svatební“ velikostí. O oblíbenosti ličenských výrobků svědčí i řada udělených ocenění.

www.beas.cz

PŘÍRODNÍ OVOCNÉ PÁLENKY

Stoprocentní přírodní ovocné pálenky (bez použití aroma) se vyrábí na moderním zařízení s rektifikační kolonou. Hotová pálenka se následně zestaří v ultrazvukové stařičce alkoholu, zraje v nerezových nádobách a ředí se na 50% alk. Dle potřeby se stáčí do lahví a etiketuje. Palírna nabízí exkurze s možností degustace.

www.sodo.cz

RYCHNOVSKÁ PIVA ZILVAR, KAŠTAN, KNĚŽNA

Rychnovská piva jsou nefiltrovaná, připravovaná z čistých přírodních surovin (humnový slad z Dobrušky, žatecký chmel, voda z hloubkového vrtu u obce Slemeno) bez konzervačních či stabilizačních prostředků a přídavků náhražek. Jemného řízu a plnosti chuti dochází díky studenému kvašení a pomalému zrání v ležáckých tancích. Přítomnost pivovarských kvasinek dává tomuto pivu nezaměnitelný charakter jak ve vůni, tak v barvě. V těsné blízkosti pivovaru je otevřen letní pivní šenk, kde se čepuje pivo přímo z pivovarských tanků. V pivovaru jsou možné exkurze i s degustací.

www.pivovarrychnov.cz

RYCHNOVSKÝ ŠTRÚDL

Rychnovský štrúdl je studený nápoj pro osvěžení z rychnovského pivovaru. Vyrábí se z rychnovského jablečného moštu a jablečné pálenky.

www.pivovarrychnov.cz

RYCHNOVSKÉ TUPLOVANÉ JABLKO

Rychnovské tuplované jablko je další z nápojů z rychnovského pivovaru. Vyrábí se z rychnovského jablečného moštu a jablečné pálenky. Celý nápoj je navrch ozdoben skořicí, která zvýrazní jeho chuť a plátkem citrónu. Na rozdíl od rychnovského štrúdlu se podává teplý.

www.pivovarrychnov.cz

ROKYTNICKÉ PEČIVO

Vyhlášené rokytnické pečivo chutná jako za dob našich babiček. Tajemství výborné chuti spočívá nejen v originálních recepturách a v technickém provedení pece, ale i v ruční výrobě veškerého sortimentu. Nezaměnitelnou vůni a křehkost pečivu dodá klasická zděná parní pec. Do pece se výrobky sázejí a vytahují dřevěnou pekařskou lopatou. Nesmíme také zapomenout zmínit dovednost pekařů, kteří pečivo s láskou připravují.

RYBY Z PODHŮŘÍ ORLICKÝCH HOR

Dobrý kapr či například štika, candát, lín, amur či sumec se odchovávají v rybnících, které obhospodařuje rodinný podnik Kolowratů. Část produkce je zpracovávána přímo v Opočně, kde si na prodejně můžete zakoupit veškerý sortiment živých a zpracovaných (uzených a chlazených) ryb. Některé výrobky jsou oprávněny nést označení „ORLICKÉ HORY originální produkt®“.

www.kolowrat.com

SYNKOVSKÁ JABLÍČKA

Více než dvacet základních jablečných odrůd pěstují v Synkově. Některé z nich jsou navíc prošlechtěné a mají své mutace nebo odrůdové klony se specifickými názvy. Příkladem je základní odrůda Gala, která má klony Gala Royal, Gala Must, Gala Mitchgla, které jsou od těch základních různě odlišně zbarveny. Z letních odrůd jablek roste v rozlehlých sadech například Ametys, Julie, Nela či Discovery.

ČESKÝ RÁJ
KRKONOŠE A PODKRKONOŠÍ
KLADSKÉ POMEZÍ
HRADECKO
ORLICKÉ HORY A PODORLICKO