Portál sociálních služeb

Sociální službyInformace pro poskytovatele služebRozvojové projektyPředcházející projekty Projekt Rozvoj IV

Rozvoj dostupnosti a kvality sociálních služeb v Královéhradeckém kraji IV

19. 9. 2013 Autor: Petra Lehká

Hlavním cílem projektu je posílit podporu osob ohrožených sociálním vyloučení prostřednictvím podpory komunitních sociálních služeb, zkvalitnit výkon sociální práce, posílit roli místních zadavatelů, rozvoje kvality sociálních služeb a zefektivnit nástroje systémového řízení Sítě sociálních služeb.

Klíčovými aktivitami projektu jsou:

  • Tvorba Strategie rozvoje dostupnosti a kvality sociálních služeb Královéhradeckého kraje poskytovaných v komunitě – cílem aktivity je získat podklady pro rozhodování zadavatele o podobě Sítě sociálních služeb Královéhradeckého kraje
  • Podpora rozvoje komunitních sociálních služeb prostřednictvím vzdělávání a sdílení zkušeností - aktivita podpoří rozvoj komunitních sociálních služeb prostřednictvím vzdělávání a sdílení zkušenostíse záměrem naplňovat cíle Strategie Královéhradeckého kraje v oblasti sociálních služeb, a to zejm. v části věnované službám pro osoby s postižením s maximálním důrazem na naplňování jejich práv.
  • Příprava ÚSP Hořice na poskytování komunitních služeb - aktivita pomůže připravit poskytovatele a jeho zaměstnance na poskytování komunitních služeb, připravit prostředí, zejm. personál na změny způsobu poskytování služeb, zvýšit kompetence a dovednosti zaměstnanců, připravit a realizovat změny.
  • Vytvoření analytických podkladů pro plánování sociálních služeb v území obcí s rozšířenou působností Hořice, Dvůr Králové nad Labem, Trutnov a Nová Paka, podpora informovanosti veřejnosti v území obce s rozšířenou působností Trutnov a Nová Paka –dojde k vypracování analytických podkladů o sociální situaci ve vyjmenovaných PO3 a navržení opatření ke zvýšení efektivity sociálních služeb v daných územích. Zároveň dojde ke zvýšení informovanosti o sociálních službách v území obcí s rozšířenou působností Nová Paka a Trutnov.
  • Podpora procesů plánování sociálních služeb na území obce s rozšířenou působností Jičín – cílem aktivity jezvýšit dostupnost sociálních služeb na území obce s rozšířenou působností Jičín prostřednictvím vytvoření, sledování a vyhodnocování plánu sociálních služeb.
  • Nastavení procesů sociální práce v obcích–cílem jemetodicky podpořit realizaci sociální práce pracovníků obecních úřadů při zajišťování potřeb a koordinaci dalších činností poskytování sociální práce směrem k efektivnímu využití sociálních služeb, vedoucímu k řešení nepříznivé situace a k sociálnímu začleňování osob.
  • Podpora profesionalizace sociální práce s osobami a rodinami ohroženými sociálním vyloučením na krajské a obecní úrovni – ke zkvalitnění výkonu sociální práce obecních a krajských úřadů dojde prostřednictvím vzdělávání a výměny zkušeností pracovníků (referentů sociálních odborů obecních úřadů a KÚ KHK) vykonávajících činnosti sociální práce ve vztahu k cílové skupině osob ohrožených sociálním vyloučením a rodinám.
  • Systém řízení Sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji a koordinace jejího financování – cílem jevytvořit a uvést do života systém řízení a aktualizace Sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji a koordinace jejího financování. Data a informace o síti a jejím financování budou přístupná kromě pracovníků sociálního odboru i poskytovatelům sociálních služeb, zřizovatelům a zástupcům místních samospráv a členům KomiseRady KHK pro plánování a financování sociálních služeb.
  • Zvyšováním informovanosti k podpoře fungování systému plánování a financování Sítě sociálních služeb Královéhradeckého kraje - podpora dalšího fungování a udržitelnosti Sítě sociálních služeb Královéhradeckého kraje.
  • Dlouhodobé konzultace k rozvoji kvality sociálních služeb – cílem aktivity je zajistit poskytovatelům sociálních služeb dlouhodobou podporu odborného konzultanta v oblastech klíčových pro rozvoj kvality služeb.

Individuální projekt je podpořen z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR částkou 11.044.145,00 Kč a trvá od 1. 9. 2013 do 30. 6. 2015.